ЗвездиКиноНовинки

Ето ги любимите филми на Мартин Скорсезе

Режисьорът Мартин Скорсезе („Шофьор на такси“ и „Вълкът от Уолстрийт“) сподели списък с любимите си филми за всички времена.

Той направи това пред списание Sight And Sound. От 1952 г. изданието анкетира известни режисьори, задавайки им въпроса кои са най-добрите филми на десетилетието.

Тази година журналистите се обърнаха не само към Скорсезе, но и към Уес Андерсън, Бари Дженкинс и Ари Астър.

Режисьорите се съгласиха, че най-добрият филм е „2001: Космическа одисея“. На второ място е „8 и половина“, на трето – „Пепел и диамант“.

Следващи в списъка са „Гражданинът Кейн“ от Орсън Уелс, „Дневникът на един селски свещеник“ от Робер Бресон, „Да живееш“ от Акира Куросава, „Леопардът“ от Лукино Висконти. 

Следват:

„Словото“ от Карл Теодор Драйер
„Пайза“ от Роберто Роселини
„Червените обувки“ от Емерик Пресбургер и Майкъл Пауъл
„Реката“ от Жан Реноар
„Салваторе Джулиано“ от Франческо Роси

Както и „Търсачите“ от Михаил Шапиро, „Приказки за мъгливата луна след дъжда“ от Кенджи Мизогучи и „Световъртеж“ от Алфред Хичкок.

„Космическа одисея“ на Стенли Кубрик се смята за един от най-влиятелните филми. По време на излизането си през 1968 г. той е номиниран за четири награди „Оскар“ и печели за най-добри специални визуални ефекти.

По-рано стана известно, че Киану Рийвс ще участва за първи път в сериала – продуценти ще бъдат Леонардо ди Каприо и Мартин Скорсезе.

Големите холивудски актьори рядко приемат роли в сериали, но в името на брилянтния екип Киану направи компромис с принципите си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *