Спрете да бъдете „удобни“, живейте така, че да бъдете щастливи

„Удобните“ хора почти винаги са съгласни с чуждото мнение, почти винаги са готови да помогнат, почти винаги са склонни да се откажат от нещо, за да направят услуга или за да е щастлив другият… Но „Удобните“ хора почти никога не са щастливи.

Затова спрете да бъдете „удобни“ и започнете да живеете за себе си. И бъдете щастливи.

Как да го постигнете?

Започнете със самочувствието и самооценката. Трябва да бъдат високи. Трябва да обичате и да уважавате себе си и собствените си желания и мечти.

Едно от най-важните правила да бъдем щастливи, е да обичаме себе си. Да, всеки има недостатъци, но трябва да се цени като личност. Научете се да мислите положително за себе си и своите умения и постижения.

Започнете да поставяте граници. И ги пазете. Унижението, обидите не са нещо нормално. Игнорирайте хората, които се държат зле с вас. И започнете да се уважавате.

Вслушвайте се в себе си и в своето вътрешно Аз. Преди да се запитате какво мисли и чувства другият, помислете какво мислите и чувствате вие. Всеки един от нас е личност и има право на собствено мнение. Дори децата.

Когато се научите да се вслушвате в себе си, ще можете да си поставяте и приоритети. Ще осъзнаете кое е важно за вас и кое не е толкова важно. Разбира се, това не означава, че трябва да „забравите“ за другите, просто вашият комфорт трябва да е толкова важен, колкото и и комфортът на другите.

Не бъдете готови винаги на компромиси. Както вече казахме, всеки има право на свое мнение, а след това двамата или групата трябва да постигне компромис на базата на всички различни мнения.

„Да“ но не на всяка цена. Не приемайте, ако искате да откажете. Научете се да казвате „не“. След това търсете компромис.

И не забравяйте – „удобният“ човек почти никога не е щастлив. Не е уважаван и рядко има истински приятели.

Повече статии на тема личностен успех, щастие, самооценка, ще намерите в блога на Еси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *