Ето как християните празнуват Великден по света

Това е един от най-важните и обичани християнски празници – символ на победата на живота над смъртта, на светлината над мрака. Всяка страна има своите традиции при отбелязването на Христовото възкресение.

Гърция

Великден е най-големият християнски празник за гърците. Страстната седмица в нашата южна съседка е изпълнена със събития. На Атонския полуостров жените се събират в дома една от тях, пеят и правят специални сладки – във формата на цветя и птици. На църковната служба присъстват всички, без изключение. В петък духовниците минават по главната улица, носейки кръста, а в събота срещу неделя е най-тържествената литургия – всички свещи, с изключение на една, са загасени и от нея след това всеки си взема от божествения огън, произнасяйки думите „Христос Анести!” (Христос Воскресе). След това всички палят фойерверки и цяла Гърция е огласена от радостни викове. През деня на открито се слагат маси, които се отрупват с вкусотии – агнешко, козунаци, сладка. Всички се веселят, танцуват.

Австралия

Тук са популярни яйцата от шоколад и захар – колкото по-големи, толкова по-добре. Местните хора ги украсяват като магаренце или билби (торбест бозайник, приличащ на заек). Великденското меню включва печено агнешко, говеждо или пилешко, гарнирано със зеленчуци (картофи, моркови, тиква, зелен боб или броколи). За десерт се поднася традиционна торта, направена от целувки и украсена с плодове – киви, ананас, мандарини. На самия ден Великден австралийците излизат сред природата, за да се порадват на последните летни дни.

Великобритания

На Острова празникът се отбелязва като истински „кралски фестивал”. По време на Страстната седмица църковните камбани замлъкват и гласът им се чува отново чак във великденското утро. Децата играят на Egg-shackling: имената на всички се изписват върху сурови яйца, които след това се „джуркат” в сито. Победител е детето, чието яйце остане здраво най-дълго време. Прието е всеки да си купи поне една нова дреха и да си я облече на тържествения неделен обяд.


Германия

На Разпети петък хората задължително хапват риба. В съботния ден на различни места в страната се наклаждат огромни огньове – символ на края на зимата и начин да бъдат „изгорени” лошите чувства. На Великден семейството закусва у дома. Родителите скриват кошници с лакомства, яйца и малки подаръчета като казват на децата, че великденският заек е оставил нещо за тях. Децата започват да ги търсят и това е един от най-веселите моменти. След това семейството отива на гости на свои близки и приятели, където всички пият чай.


Исландия

Празникът тук е много весел. Подаряват се яйца, които преди това са били много внимателно изрисувани, както и картички с пожелания и мъдри мисли, които да помогнат на човек да се справи в трудни моменти. Основното великденско ястие е агнешкото, запечено със зеленчуци и ориз. За десерт се поднасят сладки, боядисани в два цвята. 

САЩ
Рано в неделя семействата отиват на църква. Обядът се състои от шунка с ананас, картофи, подова салата и зеленчуци. Децата получават кошнички, пълни с великденски яйца, шоколад и бонбони, оставени от Великденския заек. И се втурват към склоновете, на които се провеждат състезанията по „търкаляне на яйца”. Най-голямото такова състезание се случва много близо до стените на Белия дом във Вашингтон.

Филипините

Винаги на Велики петък в селцето Сен Педро Кутуд се прави възстановка на ритуала по разпъването на Исус Христос на кръста. Желаещите да се включат биват „разпнати” на предварително приготвени дървени кръстове, за да станат съпричастни към мъките на Христос. Ритуалът е много популярен и представлява атракция за туристите, които тук само, за да го видят и заснемат. Интерес предизвиква и друго събитие – правят се огромни хартиени цветя, чийто венчелистчета бавно се отварят и отвътре излизат огромни птици-играчки. В неделя сутрин, когато забият камбаните, родителите вдигат високо над главите си децата – смята се, че това ще им донесе щастие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *