Дестинации & Дегустации

Ето кои са десетте най-вкусни сирена в света

Публикуваха списъка с 10-те най-добри сирена в света за 2023-та и 2024-та година, според кулинарното списание Taste Atlas.

На първо място е италианското Parmigiano Reggano, което е оценено с 4.68 от посетителите на страницата. Пармезанът е твърдо, полумаслено сирене, произведено от краве мляко. Произвежда се в околностите на италианския град Парма, откъдето идва и името му.

Следват още италиански сирена – моцарела ди буфала кампана и стракино ди кресченца, както и гръцкото сирене гравиера наксу. Те получават еднакъв резултат – 4,64.

На пето място е португалското queijo serra de estrella (4,63), на шесто място е италианското сирене бурата (4,62), на седмо място е френското сирене saint-andre (4,61) и на осмо място е reblochon (4,55), също френско.

Плевалското сирене, което се произвежда в Черна гора, заема девето място с оценка 4,55. Сиренето е основна част от много черногорски ястия. Традиционно се произвежда от сурово краве мляко. Има силен вкус и кремообразна текстура.

Неговите уникални аромати са резултат от процеса на зреене, който протича в специално проектирани дървени вани. Нарязаното сирене се осолява, слага се в дървени каци и след това се потапя в саламура. Отнема 15 дни за зреене, след което е готово за консумация. Той е толкова популярен, че има и ежегодно събитие, Дни на плевалското сирене, където много производители представят своите сирена.

Десетото място в списъка заема френското Мон д’Ор с оценка 4.54.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *