ЗдравеНовинки

Ето защо не е добре да прекалявате с великденските яйца

След продължителните пости човешкият организъм изпитва остра необходимост от продукти, богати на качествени протеини. В яйцата, особено в белтъците, се съдържат повече от 13 витамина и минерали в различни количества.

Яйчният белтък е богат на есенциални аминокиселини с разклонени вериги в идеални пропорции като валин, левцин и изолевцин. Те осигуряват изграждането на мускулната тъкан, намаляват разхода на гликоген и ограничават количеството на мастната тъкан в мускулите.

Ако си послужим с една скáла, при която оптималната теоретична усвояемост се отбелязва със 100, тази на яйцето е 93,7. За сравнение бихме могли да посочим други продукти, например, млякото, при което стойността е 84,5, рибата – 76,0, говеждото месо – 74,3 и 64 за житото и ориза.

Тези цифри показват, че протеините на яйцето се усвояват по-лесно от белтъчините на която и да е друга пълноценна храна.

Не трябва обаче да се забравя, че жълтъкът на всяко яйце съдържа около 215 мг холестерол, което е близо до максималния препоръчителен дневен прием от 300 мг.

Яйчният жълтък съдържа и около 5 г липиди, включително и наситени мастни киселини, които лесно биха могли да се отлагат по стените на артериалните съдове и да водят до стесняването им. Ето защо, с консумацията на яйца не бива да се прекалява.

Дори и да си похапнем повече от тях по време на великденските празници, не е лошо да се съобразяваме със становището на Асоциацията на американските кардиолози, според което напълно безвредна е консумацията на 4 яйца седмично.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *