Здраве

Ето защо не трябва да прекалявате с цитрусите след хранене

Портокалите, лимоните, лаймовете и мандарините са цитрусови плодове. Богати са на витамин С, което ги прави полезни за имунната система. Но въпреки че са здравословни в някаква степен, те не трябва да се консумират след хранене. Ето каква е причината, за която сигнализира диетологът Екта Сингуол.

Имат ефект върху храносмилането

Цитрусовите плодове са киселинни и консумацията им веднага след обяд или вечеря може да наруши храносмилането при някои хора. Киселинността може да доведе до дискомфорт, лошо храносмилане или киселини в стомаха, особено при тези, склонни към рефлукс.

Променят нивата на кръвната захар

Въпреки че цитрусовите плодове съдържат естествени захари, консумацията им след хранене може да доведе до бързи скокове и последващи спадове в нивата на кръвната захар. Това може да предизвика чувство на умора или желание за допълнително хапване.

Те все пак са калорични

Цитрусовите плодове, въпреки ползите, които носят за здравето, съдържат калории. Тяхната прекомерна консумация, особено след хранене, може да допринесе за превишаване на калорийния прием, което пък да доведе до напълняване.

Взаимодействат с лекарства

Цитрусовите плодове могат да взаимодействат с определени лекарства и да повлияят на тяхното усвояване или ефективност. Консумирането на цитрусови плодове след хранене, без да се вземат предвид възможните странични ефекти, може да повлияе на ефекта от лекарствата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *