Здраве

Флашмоб в подкрепа на мъжкото здраве в метрото

Флашмоб в подкрепа на пациентите с рак на простатата се проведе на 15 ноември. Събитието изненада пътниците на метростанция „Сердика“. Така по нетрадиционен начин бе отбелязан Световният месец за превенция на мъжкото здраве.

Целта на кампанията „Подкрепи любимия мъж“ е да повиши информираността на обществото.

Във флашмоба се включиха певицата Мариана Попова, актьорът Веселин Плачков и танцьорите от Dance Academy. Популярната изпълнителка изпя хитовата песен It’s raining men и призова жените да подкрепят мъжете до себе си в грижата за тяхното здраве.

Актьорът Веселин Плачков апелира мъжете да ходят поне веднъж годишно на профилактични прегледи. „Любовта и здравето изискват грижи. Ако обичате любимия човек до себе си и искате да остареете заедно, е важно не само да се грижите за любовта, но и за здравето“, заяви той.

Д-р Светлана Ганчева от Клиника по медицинска онкология обяви, че „над 1,5 млн. мъже в света са с диагноза рак на простатата“. Всяка година заболяването e сред основните причинители на смърт при силния пол. В България през 2015 г. са диагностицирани 2545 нови случая.

Д-р Ганчева обясни, че ракът на простатата няма характерни симптоми. Mного често се открива при профилактични прегледи.

Рискови фактори са възрастта, семейната история, етническата принадлежност, генетична обремененост, околната среда. Както и тютюнопушенето и употребата на алкохол в големи количества.

Мъже, които имат първа степен роднини (брат или баща) с рак на простатата, са с два пъти по-голям риск от развитие на болестта. Освен това честотата на рака на простатата ескалира драстично с увеличаване на възрастта. „Всеки мъж, навършил 55 години, веднъж годишно трябва да си направи профилактичен преглед с изследване на маркер в кръвта и при необходимост да посети уролог“.

Кампанията за превенция на рака на простатата се организира за втора поредна година с подкрепата на Астелас България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *