Галилео Галилей: Нищо велико на този свят не е извършено без страст

Галилео Галилей е тоскански астроном, философ и физик. Приписват му изобретяването на първия прост тип телескоп, откриването на първия и втория закон на движението и разпространението на възгледите на Коперник за устройството на Слънчевата система.

Роден е на 15 февруари 1564 г.

Често е наричан „бащата на съвременната астрономия“ или „бащата на науката“. Сред постиженията на Галилей са подобрения на телескопа и свързаните с тях астрономически наблюдения, както и публичната защита на хелиоцентричната система.

Заради откритията си той влиза в конфликт с Инквизицията, по време на който е принуден да се откаже от възгледите си.

Галилео е роден на 15 февруари 1564 г. Като момче Галилей иска да отиде в манастир, но баща му го убеждава да учи медицина. Посещава университета в Пиза. Галилей не придобива титлата доктор, а вместо това прекарва цялото си време в изучаване на математиката. По-късно започва да преподава математика и става професор по този предмет в университета в Пиза.

Докато е в университета, Галилей експериментира с махала`, изучава падащи предмети и се посвещава на астрономията.

Седейки в катедралата, той забеляза голяма бронзова лампа, която се люлее, закачена на верига, заради течението. Той измерва силата на люлеенето и открива, че всяко люлеене продължава едно и също време, независимо дали лампата се люлее с няколко сантиметра или с много повече.

Осъзнавайки, че махалото е правилен естествен индикатор за времето, Галилей открива малък пулсиметър, а преди края на живота си конструира и часовник с махало.

През 1592 г. Галилео се премества на север, в Падуа, където среща Марина Гамба. Те никога не са се женили, но са имали три деца. Двете им дъщери били изпратени в манастир, а синът Винченцо често създавал проблеми на баща си.

Йезуитите в Рим били възхитени, когато Галилей им показал луните на Юпитер. Той бил посрещнат добре от кардиналите и дори от папата. Именно на базата на тези луни Галилей защитава тезата, че Слънцето се намира в центъра на Вселената, което през 1543 г. твърди и Коперник.

А това означава, че Земята се върти около Слънцето, което е в противоречие с написаното в Библията.

Докато живее в Пиза, Галилей извършва серия от експерименти върху движението и инерцията. Той поставя под въпрос предположението на Аристотел, че тежките предмети падат по-бързо от леките, пропорционално на тяхната маса. Според легендата, Галилео изпробва теорията, като хвърля топки с различно тегло по наклонена равнина и определя скоростта на падането им. Според Галилей, съпротивлението на телата при промяна на скоростта – тяхната инерция – е изключително важно.

Инквизицията в Рим осъжда Галилей на доживотен затвор. По-късно присъдата е заменена с постоянен домашен арест във вилата му в Арчетри.

Умира през 1642 г., а папа Йоан Павел II го помилва през 1992 г., 359 години след наказанието за ерес.

През юни 2010 г. Музеят за история на науката във Флоренция купува палеца и средния пръст на Галилей на търг. Пръстите, заедно със зъб и част от прешлени, са отрязани, когато трупът на Галилео е преместен от един гроб в друг през 1737 г.

„На света няма по-голяма ненавист от ненавистта на невежия към знанието.“

„За да бъде унищожено учението на Коперник, съвсем не е достатъчно да бъде затворена нечия уста. Трябва да бъде забранена астрономията, а също трябва да се забрани на всички да поглеждат към небето. “

„Не можеш да научиш никого на нищо, а можеш само да му помогнеш да го открие за себе си.“

„Библията не ни учи на това как е устроено небето; тя ни учи как да възлезем на небето.“

„Не се чувствам длъжен да вярвам, че Господ, който ни е надарил с чувства и разум, е възнамерявал да забравим за тях.“

„Обичам звездите твърде нежно, за да се страхувам от нощта.“

„Нищо велико на този свят не е извършено без страст.“

„Предпочитам да открия една истина, дори и в незначителните неща, отколкото дълго да обсъждам най-големите въпроси, недостигайки до никаква истина.“

„Не е достатъчно да гледаш, нужно е да гледаш с очи, които искат да видят и които вярват в това, което виждат.“

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *