Добра формаЗдраве

Гореща вана за по-бърз метаболизъм

Редовната гореща вана може да ускори метаболизма и да ви помогне да отслабнете. Това сочат резултатите от изследване, чийто ръководител – Стив Фолкнър, доказва, че за един час в горещата вана може да изгорите 140 калории – толкова, колкото ще изразходвате, ако карате колело в продължение на един час.

Резултатите показват, че след един час престой във вана с температура на водата 39 градуса, при „плацикащите” се наблюдава намаляване на нивата на кръвната захар. Това, което е особено радостно за провелите изследването, е, че горещите вани са подходящи за хора от всички възрасти.

Отдавна е известно, че след спортуване горещата вана има положителен ефект върху тялото – всичко започва от увеличеното отделяне – в резултат на тренировките – на интерлевкин-6 (IL-6). Той, от своя страна, задейства имунния отговор на организма, мобилизирайки силите му. В този случай ваната е незаменима, защото облекчава усещането за паника в умореното тяло.

Но дори и да не тренирате усилено, ако релаксирате в гореща вана, пак ще активирате метаболизма си. Ето защо, ако в момента се чудите дали да си напълните ваната с топла вода, да изсипете в нея ароматна пяна и лечебни масла, то изобщо не се колебайте, а действайте.

В топлата вода можете да добавите разтвор от лайка, която би облекчила симптомите на обикновените, но досадни настинки и грип.

Топлата вана ще се отрази добре и върху съня, ще освободи напрежението в раменете, шията и гърба ви, ще подобри кръвообращението и състоянието на кожата.

Снимки: Pexel.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *