Добра форма

Грейзинг диетата – отслабвайте без да се мъчите!

Името й идва от английската дума graze, която в превод означава гриза, хапвам. Специалистите твърдят, че този хранителен режим е изключително ефективен, физиологичен и не води до мъчителен глад.

Идеята на грейзинга е да се хапва по-често – не по-малко от 6 пъти дневно или поне на два часа. Трябва да замените обичайните три хранения с постоянни леки похапвания. А това е добре познатото ни дробно хранене.

Основната тайна на грейзинга се крие в намаляване калорийността на приетата храна. Оказва се, че когато човек хапва често, той има нужда от по-слабо калорична храна.

Освен че ще ви помогне да свалите излишните килограми, грейзингът ще увеличи разхода на енергия – няма да се чувствате преяли, а оттам и няма да ви се приспи.

Ще бъдете максимално работоспособни след обяда.

Ще нормализира съня ви. Тежките вечери са една от основните причини за проблемното заспиване. А когато спим малко, качваме повече наднормено тегло.

Грейзингът е полезен и за здравето на сърдечно-съдовата система, и стомашно-чревния тракт.

Идеалните продукти за похапване: кисело-млечните напитки, изварата, пълнозърнестото хлебче, мюслите.

Има два основни закона – не се насилвайте да стоите гладни и яжте бавно. Когато се почувствате, сити, оставете храната настрана, колкото и вкусна да ви е тя. След два часа можете да си я доядете.

Закуските могат да включват пълнозърнест хляб, мюсли, обезмаслено сирене, зеленчуци (лист маруля, домат, морков), извара, кисело мляко, овесени ядки или плодова салата.

За междинното хранене в 10:00 ч. подходящи са банан, портокал, зелена ябълка, праскова, кисело мляко или сухар.

Обядът трябва да се състои от риба на пара или пилешко месо на скара, в компанията на задушени зеленчуци или прясна салата.

За двете следобедни закуски диетолозите препоръчват сухари, кисело мляко, плод или около 50 г сурови ядки по избор.

Вечерята трябва да е лека – пилешко филе, омлет от белтъци, задушени зеленчуци, айрян, плодова салата, филия ръжен хляб.

Приемайте и по 2-3 литра вода на ден.

5 неочаквани начина, по които медитацията ще промени живота ви

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *