Грип и настинка – 10 начина да се предпазите

Грип и настинка? Спокойно. Има начин да ги избегнете. Не бързайте да посягате към антибиотиците. Накарайте имунитета да работи добре. Осигурете на организма си необходимото, за да се справи сам с вирусите.

Мийте често ръцете. Това е най-лесният и сигурен начин да се предпазите от респираторни инфекции. Мийте със сапун ръцете поне 20 секунди. Или докато кажете наум азбуката. Не пипайте очите, носа или устата с мръсни ръце.

Възстановете стомаха. Почти 80% от имунната ни система се намира в стомаха. Започнете приема на добър пробиотик. Това ще съхрани нивото на добрите бактерии и те ще могат да се преборят с инфекциите.

Намалете приема на захар и алкохол. Те затормозяват имунната система. А това ще попречи на организма да се справи с вирусите. Алкохолът пък натоварва нервната система, а оттам и имунитета.

Намалете нивата на стрес. Отдавна е известно, че стресът блокира имунната система. Занимавайте се с медитация, йога, иглотерапия. Намерете своя начин за борба със стреса.

Спете 7-9 часа на нощ. Тялото ви има нужда от сън, за да се възстанови от въздействието на токсините. Хроничното недоспиване понижава имунитета.

Подсилете имунитета. Вземете имуномодулатор. Заложете на билковите и натурални продукти. Например, сокът от черен бъз. Или ехинацеята.

Добавете към менюто си куркума. Антиоксидантите са много важни. Куркуминът, който се намира в куркумата, подобрява състоянието на съдовете и сърдечно-съдовата функция.

Важно е да получавате витамин D. Той е силен имуномодулатор. Важен е в борбата с възпаленията, вирусите и за автоимунния отговор. Комбинирайте го с витамин К. 

Пийте пилешки бульон. Факт, помага при борба с вирусите. Научно доказано е. Консумацията на пилешка супа по време на респираторна инфекция намалява симптомите на възпаление на горните дихателни пътища, както и количеството левкоцити. 

Не забравяйте за физическите упражнения. Те ще ви помогнат да укрепите имунитета. Ще намалят количеството стрес  и ще забавят освобождаването на хормоните на стреса в организма.

Фотокредит: Pixabay, Pexel

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *