Хапвайте умерено, внимавайте с пиротехниката

Хапвайте умерено. Проблемите със стомаха, изгаряния, наранявания, причинени от падане на леда или от пиротехнически средства – това са едни от най-честите оплаквания по празниците. Оказването на адекватна първа помощ е много важно, за да се избегнат по-сериозни последствия, коментират специалистите.

Статистиката сочи, че най-много работа по празниците имат гастроентеролозите. Повечето пациенти са прекалили с храната, наблегнали са на мазните, кисели и пикантни ястия, които се отразяват зле на стомаха в по-големи количества.

Изострят се вече съществуващи заболявания на стомаха, черния дроб и задстомашната жлеза

Ако се преяде със сладкиши, шоколад или сушени плодове, се стига до хипергликемия – усещанията са за превъзбуденост, чувство на умора и колебания в кръвното налягане. За да се справите със ситуацията, използвайте карб-блокери (въглехидратни). Ако преядете с ядки (орехи, лешници, бадеми, фъстъци, кашу) или бобови храни (боб, леща), ще получите стомашни болки, подуване на стомаха, газове и много сериозен запек. Може да се стигне и до натравяне. За да се справите със ситуацията, използвайте комбинирани храносмилателни ензими. Ако преядете с месо (сухо/скара), започва гниене, киселини в стомаха и резки пикове на аминокиселини в кръвта. В такъв случай  вземете медицински въглен.

В новогодишната нощ задължително си носете ензими на таблетки, които подпомагат усвояването на храната, въглен и ензимни блокери.

 

Използвайте пиротехниката в открити пространства

Това е най-важната мярка за защитеност, която специалистите съветват да прилагаме. В зависимост от степента на опасност фойерверките се делят на категории. Ако сте се сдобили с пиратки, римски свещи или пиробатерии, задължително трябва да ги използвате на открито. Освен че вдигат силен шум, те и горят.

Ракетите трябва да се поставят в тръба, за да могат да излетят.

Фойерверките могат да причинят изгаряния на клепачите и повърхностните слоеве на очната ябълка, както и попадане на различни чужди тела върху кожата, конюктивата или очната повърхност. Най-често засегнати са деца и млади хора. Когато травмата е съпроводена с проникване на чуждо тяло в окото, в никакъв случай не трябва да се прави опит то да се отстрани. Ако обаче попадне някакво вещество от състава на фойерверките, се причинява химично изгаряне. В такъв случай окото може да се облее обилно с вода и веднага да се потърси лекарска помощ.

Самолечението може да увреди допълнително този орган, да влоши състоянието и да доведе до дефинитивна загуба на зрението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *