ЖениТЕНовинки

Йоана Вълканова – детето-шампион в света на големите

Йоана Вълканова е само на 13, но успя да спечели 100-километровата велообиколка на Витоша.

Момичето участва в състезанието с големите и успя да пребори по-големите си конкурентки без затруднение.

С много емоции, хипотермия, сълзи… За да я нарекат детето чудо на българското колоездене.

Преди да завоюва победата Йоана изкарала безсънна нощ, тъй като е трябвало да пътува до София от родния Разлог.

„Трябваше да ставаме много рано, в 02:00 часа през нощта. И трябваше да закусваме в 03:00. Това беше много трудно”, разказва Йоана Вълканова за Нова тв.

Липсата на сън обаче не сломила волята за победа на Йоана. Тя застанала срещу 100 съпернички, а след старта, започнали 100 километра изтощаваща битка за всеки метър, преди малкото момиче да постигне голямата победа.

„Първо трябва да се тръгне много бавно, за да запазя сили за финала. Накрая е най-трудното. Беше много кално и беше по-трудно от миналата година, много се радвам, че победих, и също се радвам, че се случи без наранявания и тежки падания. Имаше на места асфалт, но повече беше черен път и черни пътеки. Калта не позволяваше на колелото да се контролира и падах на спусканията”,

разказва Йоана Вълканова.

По време на състезанието Йоана показала несломим характер и воля, въпреки че на моменти ниските температури и неспирният дъжд застрашили  сериозно нейното здраве.

„Да, имаше места, където беше много студено, и почти получих хипотермия. Много ни валеше и тялото измръзва. Баща ми ми помогна, той караше с мен през цялото време и ми даде да си обличам дрехи”.

Спортни медици са възхитени от вродената ѝ издръжливост, която тя поддържа с тежки тренировки в планината и на шосе.

„Сама искаше да участва тази година и настояваше. С треньора ѝ Петър Евстатиев нямахме намерение да я пускаме, защото през идната седмица заминава на Европейско първенство в Италия и искахме да я предпазим от травми“, споделя пред пред Столица.bg бащата Илия Вълканов.

На 10-ия километър, преди стръмно изкачване момичето пада и се удря лошо, започва да плаче от болка. Баща ѝ я вдига и тя отново се качва на велосипеда. Следващият преломен момент е участъка към язовира, когато започва да вали. Йоана измръзва, но не спира да върти педалите. Започва да влиза в хипотермия, пулсът да ѝ пада.

На Симеоново тя отново пада и след 10 минути сълзи продължава към финала.

И така 13-годишното момиче грабва мечтаната победа.

„Аз ги побеждавам и на другите състезания, и не ми беше толкова трудно”, доволна еЙоана.

Тя е на велосипеда от 8-годишна. Тогава баща ѝя пуска на състезание, на което Йоана губи маршрута и се отклонява с 8 километра, но въпреки това финишира първа.

Следващата седмица в Италия започва Европейско първенство по колоездене за юноши и девойки. Там Йоана е амбицирана да запише високо класиране и да се настани за постоянно в европейския колоездачен елит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *