Интериор

Как да пуснете светлината у дома: 6 слънчеви трика

Естествената светлина е един от най-лесните начини да създадете приятна атмосфера вкъщи. За един пълноценен здравословен живот са необходими големи прозорци и повече слънце. Как да си ги осигурите?

Естественото осветление влияе на настроението ни, казват психолозите. Няма как да се чувствате щастливи и доволни, ако попаднете в тъмна стая, нали? Затова първото, което правим сутрин е да вдигнем щорите и да отворим прозореца.

Поставете светли щори. Количеството светлина, достигащо до стаите, зависи изключително много от правилно избраните и поставени щори и завеси. Тъмните и плътни завеси създават полумрак и водят до себе си вяло настроение и нежелание за различни дейности. Те са подходящи само за спалнята и то само, ако могат да се вдигат или отварят лесно.

Повече светлина, по-голям простор. Ако искате да разширите визуално пространството, обърнете внимание на количеството светлина и съотношението на тъмните зони и светлите участъци. По-силните лампи ще ви помогнат да се справите с липса на светлина вечер, а правилно подбраните щори и завеси – през деня.

Да живеят технологиите. Човечеството е извървяло дълъг път, за да стигне от обикновените лампи до умните уреди, имитиращи естествена светлина. Именно с тяхна помощ домът ви ще стане по-светъл, по-уютен. Някои от тях се вграждат лесно в различни конструкции – мебели, стени, етажерки, под.

Помислете за осветлението още на етап проектиране на интериора. Ако имате възможност за това, после няма да има нужда да мислите допълнителни решения. Можете да се възползвате от модерните дизайнерски решения и когато решите да правите лек освежителен ремонт на някои от помещенията.

Отглеждайте растения. Присъствието им ще ви накара да пускате повече светлина през прозореца, за да се чувстват те добре.

Добавете уют. Непременно сложете няколко големи свещи или фенери за вечерите, в които навън е много тъмно, а щорите – плътно спуснати. Така ще имате достатъчно светлина, топлина и уют. И романтика, разбира се.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *