ЗдравеКрасота

Какво казват ноктите…

След лицето ръцете най-много привличат погледа. Но няма красиви ръце без изрядно поддържани нокти. Те са една вечна двойка, вашата визитна картичка. Как ще ви представят, зависи от вашето внимание и грижи.

Здрави, чисти и лъщящи, ноктите разкриват личностното самоуважение на човека. Те отразяват и начина на хранене: недостигът на аминокиселини, желязо и витамин В12, съдържащи се предимно в месото, може да преобрази външния им вид. Ако сте вегетарианци, някои допълнителни хранителни добавки ще помогнат за укрепването им (например капсули биотин). При всички случаи, когато използвате крем за ръце, трябва да се масажират и хидратират и ноктите. „Избягвайте травмиращото отслояване на кожичките от нокътната плочка с твърд прибор. По-добре е да си служите с мека кърпа след душ или баня”, съветва френската специалистка д-р Софи Готман.

Ако са чупливи
Сверяването на часовника или отварянето на някаква капачка представлява изпитание за крехките ви нокти? Те се чупят при срещане на съпротива? Това често става след остаряване. Но тази чувствителност се дължи също на честия контакт с водата и с почистващи препарати.
Съвет: За да бъдат ноктите по-устойчиви и твърди, изпилявайте мястото на изрязването им и ги хидратирайте с крем за ръце. Намалете до минимум контакта с вода. Идеалната комбинация е: предпазващи каучукови ръкавици върху памучни, които абсорбират влагата от ръцете.

Стават двуслойни
Крехки, често сухи и трошливи, ноктите лесно се раздвояват. Обикновено водата е причина за този феномен, намаляващ здравината им чрез образуването на два слоя. Същият ефект може да се дължи и на недостига на желязо.
Съвет: По възможност мийте ръцете си 5-6 пъти на ден и ги мажете с хидратиращ крем. Консултирайте се с дерматолог, дали не е необходим допълнителен прием на желязо.

Образуват стрии
Свързани с остаряването, стриите представляват бръчки по ноктите. Появяват се повече или по-малко спонтанно според индивидуалността на човека. В някои случаи са сигнал за артроза.
Съвет: Тъй като такива нокти са крехки, трябва да се предпазват грижливо. Изпилявайте ги и ги хидратирайте. Може да поставяте фин слой безцветен лак, който създава илюзия за гладка повърхност. Добре е този лак да се държи 5 дни и да се почисти с мек продукт. Оставете ноктите да си починат 2 дни, като ги хидратирате редовно.

Ако ги гризете
Имате лош навик за гризане на ноктите до разкървавяване! Причините са различни: стрес, мании, спиране на цигарите…
Съвет: Горчивият лак (или друго мазило) невинаги помага. Някои бързо свикват с вкуса му. Опитайте с превързване на пръстите. Този трик ще ви напомня за лошия навик и че трябва да свалите превръзката.

Когато са пожълтели
Не държите ли доста дълго хубавия розов лак? Не се ли налага да поставите двоен слой? Пигментът на лака има оцветяващ ефект върху кератина. Друга причина могат да бъдат микозите. Тогава не само ноктите са пожълтели, но те се отлепват често пъти от основата.
Съвет: Малък уред за лъскане е достатъчен да заличи оцветяването от лака. После поставете като основа прозрачен лак, който предпазва кератина. При наличието на микози ноктите трябва да се изрежат ниско и да се постави медикамент, предпазващ от микроби.

При поява на черни петна
Причината за моравочерните петна (или във форма на черта) може да бъде заболяване на ендокринната жлеза, недостиг на витамин В12, някои медикаменти, например антибиотици, предписани против акне, и др.
Съвет: Най-добре е да потърсите лекарска консултация.

При поява на бели петна
Някои смятат, че те се дължат на недостига на калций, други обвиняват кератина. Тези петна обикновено се получават след преживян шок. Ако се появят без такова състояние, причината може да бъде друга: екзема, микози, високо кръвно налягане, чернодробни проблеми и др.
Съвет: Ако петната се появят след шок, може да ги „маскирате” с лак. В останалите случаи те няма да изчезнат, ако не се лекува причината за тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *