Дестинации & ДегустацииНовинки

Коледен шопинг в най-красивите европейски пазари

Традиции, вълшебство и, разбира се, възможност за пазаруване – това предлагат прочутите коледни базари. Ето пет от тях, които са най-впечатляващи.

Скандинавска приказка в Копенхаген

Най-старият развлекателен парк в Европа – Тиволи, Копенхаген, облича коледна премяна още в началото на декември. Една от основните забележителности е замръзналото езеро, което се превръщка в пързалка. Освен да се попързаляте и да напазарувате, можете да хапнете от прясноизпечените пирожки, меденки и традиционни скандинавски сладки.

Кукли оживяват в центъра на Дрезден

Най-старият коледен пазар на Германия се намира в Дрезден и работи от повече от 600 години. Тук всяка година през декември се стичат милиони хора, които пазаруват сувенири и подаръци от близо 250 малки магазинчета. Тук задължително трябва да опитате от плодовия щолен и от вкусните принцеси с кайма.


Песнопения и горещ глинтвайн в Залцбург

Коледния пазар на Залцбург ще ви преложи красива гледка – средновековен замък, фонтан и двуетажно здание, покрито със стъклен купол. Програмата е традиционна – хорови песни, концепти с духова музика, изложба. На отрупаните с празнични сувенири сергии се продават изделия от кожа, вкусни меденки в най-различни форми, украшения за елхата. А когато ви омръзне да обикаляте и искате да постоплите, можете да го направите с горещ глинтвайн и сладкиш.

Под елхата в Прага

Чешката столица всъщност предлага избор, когато става въпрос за коледно пазаруване, но най-красивият и богатият се намира на площада в Стария град. Тук ще ви посрещнат красиво украсени малки къщички, в които можете да си купите ръчно изработени дървени играчки, марионетки, свещи, кристални статуетки. Най-силно впечатление прави голямата елха, чийто светлинки отразяват красотата на града. Задължително опитайте от медовината.

Светлинно шоу в Брюксел

В коледните къщички в центъра на Брюксел ще намерите различни коледни сувенири, играчки, подаръци, както и традиционните вафли, понички, литорини и разбира се греяно вино.

Е коледни базари има и у нас. Само в София те са 15. Обикновено са позиционирани в центъра и предлагат вкусни неща за хапване и играчки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *