Дестинации & ДегустацииНовинки

5 причини да посетите Берн

Един от най-красивите градове на Швейцария ще ви очарова със своите старинни кули, красиви фонтани и богати пазари, на които се продава буквално от пиле мляко. Сега те ухаят на вкусни коледни бисквитки и греяно вино.

Берн ще ви зарадва с една наистина прекрасна празнична атмосфера.

Всичко, което можете да искате за дните между Коледа и Нова година. Прекрасни базари, настроение, вкусотийки, красиви зимни пейзажи, достойни за всеки инстаграм профил, както и възможност да се насладите на леденото изкуство.

Няма начин да посетите града и да не направите един от прочутите фондю турове. Берн е прочут със своето сирене. Опитайте го непременно!

Какво още ще ви предложи града?

Да се качите на кула от XIII век

Сърцето на Берн – Старият град, е заето от остров, обграден от три страни от река Аре, над който се извисява 100-метровата кула Berner Münster, най-високата в Швейцария. До върха й има 312 стъпала. Другият символ на града е старата часовникова кула Цитглог (Zytglogge), създадена също през XIII в. като отбранително съоръжение. През 800-те години на своето съществуване кулата е била и затвор, но за кратко. Старинният механизъм работи и днес, ръчно задвижван. На всеки кръгъл час кукурига петел, а рицар в златисти доспехи бие камбана.


Да се сприятелите с мечото семейство

В южния край на Берн се намира зоопаркът Делхелци (Tierpark Dählhölzli). Неговите главни обитатели са семейство мечки – Фин, приятелката му Бьорк и дъщеря им Урсина. Мечката е символ на Берн, затова е изобразена на герба на града. Според легендата основателят на Берн – херцог Бертолд V Церингенски, обещал да назове града на първото животно, което срещне по време на лов. Ако не научно обоснована, то историята е много красива и именно заради нея в центъра на Берн вече половин век живеят истински мечки. Доскоро те обитавали „Мечи ями”, но от 2009 г. обитават собствени „зооапартаменти”.


Да се насладите на старинните фонтани

Маршрутът за разходка в Берн задължително следва всички фонтани, които съществуват тук, а те са повече 40. Най-интересен и с особена историческа ценност е фонтанът от XVI в., украсен с цветни фигури. След като се насладите на фонтаните, задължително минете и през пазара на площад Вайзенхаус (Waisenhausplatz). Всеки вторник и събота тук се продават десетки видове цветя, вкусна храна и най-важното – кашкавали и сирена, които няма да опитате никъде другаде.


Да отидете на гости на Айнщайн

Най-известният жител на Берн е именно Айнщайн. В града на река Аре младият учен е живял през първото десетилетие на XX век. Тук се оженил за Милеве Марич и се родил първият им син Ханс Албърт. По същото време в главата на гения се родили и първите идеи, свързани с Теорията на относителността. Домът-музей на Айнщайн се намира на Крамгасе 49, а на втория етаж можете да видите точно как е ивял бъдещият нобелов лауреат.


Да хапнете вкусно и да си направите собствен парфюм

Ресторантите в Берн предлагат чудни ястия от средиземноморската кухня – прясна риба с подправки и вино, както и еленски специалитети, фондю, топли, прясно изпечени хлебчета.

Сред развлеченията, които градът предлага е и възможността сами да си приготвите собствен парфюм – в някое от магазинчетата-лаборатории с ексклузивни аромати. Първо можете да се запишете на обиколката „Ароматите на Берн”, а след това да се отбиете и в магазинче за собствен такъв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *