Красота

Кожата обича куркума. Защо?

Сигурно сте чували тази подправка, може би сте я и използвали, но знаете ли, че тя прави чудеса с кожата на лицето? Вече повече от 400 години е част от аюрведичната медицина, а качествата й са напълно доказани.

Подправката антиоксидант

Една от основните причини за стареенето на кожата е вредното въздействие на свободните радикали. Изследванията показват, че куркуминът се бори с тях наистина ефективно, атакувайки ги по две направления. Блокира ги пряко и стартира в организма механизъм за борба с окисляването на тъканите. Благодарение на това кожата губи по-малко влага, а бръчките са изгладени.

Действа противовъзпалително

Възпалителните процеси са сред основните причини за проблемите ни със здравето – от акнето до псориазиса, от атеросклерозата до затлъстяването. Противовъзпалителните свойства на куркумина се обясняват със способността му да блокира определен белтъчен комплекс, който присъства в почти всички клетки и отговаря за справянето им с възпаленията.

Детоксикира

Една от традиционните употреби на куркумата във фитотерапията е за пречистване на кръвта. Натрупаните в организма ни токсини водят до проблеми с кожата – неравен релеф, възпаления, стареене, отпуснатост. Изследванията показват, че куркумата реално ни избавя от токсините като повишава активността на определени ферменти, стимулира отделянето на жлъчен сок, подпомагайки по този начин храносмилането, подобрява работата на черния дроб, избавяйки ни от токсините в кръвта.

Подобрява кръвообращението

Добрата циркулация позволява на хранителните вещества да достигнат до своята цел – клетките, и да се изхвърлят оттам токсините. Куркуминът е доказал своята антитромбозна активност. Установена е значително подобрена микроциркулация, оздравяване на съдовете и капилярите, подобряване на липидния профил.

Увеличава синтеза на колаген

Както знаем, колагенът е жизненоважен, за да имаме стегната и еластична кожа. Установено е, че куркуминът ускорява клетъчната активност и синтеза на колаген на „увредените” места.

Можете да добавяте куркумата към чая си, в соковете, салатите, супите, ястията със задушено месо. Хората в Окинава например пият всеки ден чай с куркума – 4 чаши вода се кипват, добавя се чаена лъжичка смляна куркума, джинджифил, мед по желание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *