По-слаби с четене и аромат на ванилия

Всички знаем, че двата основни фактора, които ни помагат да свалим натрупаните излишни килограми са здравословното хапване и физическото натоварване. Оказва се обаче, че съществуват още няколко варианта, някои от които ще ви се сторят далеч по-привлекателни!

 Време е за цветна революция

Вземете бои и оцветете дома. Жълтият цвят е символ на отслабването и на добрата форма. Затова е добре да имате повечко различни аксесоари у дома в жълто. А знаете ли, че в дизайна на швейцарските ресторанти често присъства синьо? Ако се храните в синьо-зелени съдове, ще хапвате по-малко и ще се чувствате по-добре. Това е абсолютно научно доказано! Синият цвят е естествено лекарство срещу повишен апетит. Оранжевият пък точно обратно – възбужда желанието за консумация.

Чети, чети, чети!

списание

Доказано е също така, че списанието е отлично средство за… намаляване на теглото. За 1 час четене организмът изгаря 71 ккал. Ако ли пък след като прочетете някоя статия, започнете да разсъждавате по написаното в нея, изгорените ккал достигат до 128! Наистина можете да станете по-слаба, ако усилено мислите за това, казват физиолозите. Е, ние сме по-скептично настроени към това твърдение, но пък ако използвате пътечката във фитнеса за час и изгорите 485 ккал, после можете да помечтаете за желаната фигура и така гарантирано ще я постигнете по-бързо!

Повече сън = по-стройна фигура

Според учените, нарушаването на здравословния сън се отразява на организма като хормонален дисбаланс. Това е така, защото нивото на лептин (хормонът, понижаващ апетита и стимулиращ физическата активност) в организма намалява. И пропорционално се повишава нивото на невропептида У, който изпраща до мозъка сигнали: „Храна, трябва ми храна!” Покачването на теглото може да се усети при седмица недоспиване. Ето защо не пропускайте да си осигурите 8 часа здрав сън на ден.

Имате ли телевизор?

Изключете го. За това настояват специалистите от Чикагския медицински университет. Те установили, че ако прекарвате четири часа на ден пред синия екран, ще качвате 30 ккал повече. С твърдението са съгласни и колегите им в Харвард. Те дори са по-крайни – според тях два часа пред телевизора увеличават теглото с 23%!

Забравете за класиката!

Любовта към класическата музика свидетелства за изтънчен вкус, но пък не допринасят с нищо за по-изтънчената фигура. Всички тези кантати и фуги галят слуха, но увеличават обиколката на талията. Защото възбуждат апетита. Установено е, че под звуците на Вивалди и Бах хората поръчват повече и по-висококалорийни блюда. Учените от Лестърския университет във Великобритания провели експеримент в няколко ресторанта. И резултатите показват, че е по-добре докато вечеряте да слушате по-популярни мотиви или пък да хапвате на тихо.

 По-често почиствайте зъбите

Оказва се, че това е полезно не само за красива усмивка, но и за стройна фигура. Ако миете зъбите си три пъти на ден, намалявате опасността от натрупването на излишно тегло, твърдят специалисти от Япония. Причината е в пастата за зъби – тя намалява апетита, особено, ако съдържа мента.

Гледайте… Луната

Жена и Луна

Ако следите внимателно фазите на това небесно тяло, ще можете по-лесно да контролирате теглото си. Например, във фазата на намаляваща Луна, настъпва пик на физическата ни форма, чувството на глад намалява, обмяната на веществата е чудесна. Ако решите да минете на разтоварващ хранителен режим – това е моментът. В периода на нарастваща Луна, не трябва да вървите срещу природата – всичко, което хапнете, ще ви се отрази. Затова не се мъчете с диета, но намалете приема на калорични храни.

Не си сменяйте адреса…

Странно, но факт. Калифорнийските учени са установили, че хората, които живеят в радиус 20 км от родното си място, страдат по-рядко от свръхтегло. Учените не са намерили логично обяснение на това твърдение, може би то се „крие” в това, че местните хора имат по-малко притеснение за оцеляването си от „космополитите”. А стресът, както знаем, е сериозен фактор за покачване на теглото.

Ухание и фигура?

На какво, според вас, ухае стройната фигура? На ванилия – казват специалистите от Фонда за изучаване и лечение на нарушаването на вкуса и обонянието в Чикаго. Мирисът на ванилия понижава апетита и потребността от сладки нещица. Почти толкова ефективни са цитрусовите аромати. За по-голям ефект е добре да вдишвате концентриран аромат преди да седнете на масата. А докато се храните, можете да запалите благоуханна свещ. Учените обещават 1 кг по-малко след двуседмична аромадиета.

За всяка вечеря… мъж!

Казват, че най-доброто средство за борба с десерта е мъжът. Защото жената, която се храни с представител на другия пол, хапва с 11% по-малко от обикновено. Според психолозите, това се дължи на желанието на жените да демонстрират, че се хранят здравословно и се грижат за фигурата си. Възползвайте се от тази си „слабост” и ще имате по-голям шанс за успех в желанието си да сте по-стройна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.