Красивите и смели момичета в отбора на Alfa Romeo

През годините жените са доказали, че могат да мерят сили с представителите на силния пол в почти всяка професия, спорт, предизвикателство. 

И днес, в Международния ден на жената, Alfa Romeo ни припомня имената на големите дами сред пилотите, останали в 110-годишната историята на марката.

Много жени от различни епохи и различни страни споделят пионерския дух и страст към състезанията.


Татяна Калдерон.
Родена в Богота, Колумбия през 1993 г., Калдерон прави първите си стъпки в  автомобилния спорт през 2005 г. Печели национално първенство в серията Easy Kart Pre-Junior. Само три години по-късно тя вече е първата жена, която спечели клас JICA на шампионата Stars of Karting East Division в САЩ.

Тамара Видали. През 1992 г. Видали спечели италианския Tourism Championship (група N) с Alfa Romeo 33 1.7 Quadrifoglio Verde, проектиран от новосъздадения състезателен департамент на марката.

Мария Грация Ломбарди и Анна Камбиаги. Мария Грация Ломбарди, известна като „Лела“ участва между 1982 и 1984 г. в европейското първенство Tourism Championship с Alfa Romeo GTV6 2.5, заедно с Анна Камбиаги, Джанкарло Наддео, Джорджо Франсия и Риналдо Дрованди, и помага за спечелването на много награди. Тя става единствената жена италиански пилот, подобрила своята позиция в състезание от Формула 1.

Анна Камбиаги

Кристин Бекърс и Лиан Енгемън. 60-е години са ерата на Alfa Romeo Giulia Sprint GTA. Една от способните да управлява това предизвикателно превозно средство, по-добре от която и да е друга, е младата белгийска състезателка Кристин Бекърс. Тя печели в Houyet през 1968 г. и продължава да постига отлични резултати през следващата година: в Condroz, на „Tre Ponti“, в Herbeumont и в Зандвоорт. Бекърс обаче не е единственият пилот, който се отличава в GTA. Супер бързата холандска състезателка Лиане Енгеман, която по-късно е избрана от Алфа Ромео за модел, се отличава в Alfa Romeo 1300 Junior на отбора на Toine Hezemans.

Лиан Енгемън

Сузана “Сузи” Раганели. Вероятно единствената жена, която е спечелила световно първенство на четири колела, е родената в Рим Сузана „Сузи” Раганели. Тя печели световен шампионат за 100-кубикови автомобили през 1966 г., побеждавайки Лейф Енгстрьом и великия Рони Петерсън. Раганели завинаги свърза името си с Alfa Romeo, когато завършва кариерата си зад волана на Alfa Romeo GTA.

Ада Пейс

Ада Пейс („Сайонара“). През 50-е години друг пилот постига изключителни резултати зад волана на няколко Alfa Romeo. Това е родената в Торино Ада Пейс. През цялата си 10-годишна кариера Пейс
печели цели 11 национални състезания, 6 в Turismo и 5 в клас Sport. Почти винаги се записва в състезанията с нейния псевдоним „Сайонара“, който използва като подигравателната формулировка, изписана на мястото на задната регистрационна табела.

Одет Сико. През 30-е години Alfa Romeo се утвърждава като едно от основните действащи лица в автомобилния спорт. Това отчасти се дължи на изключителните автомобили, но също така и на пилотите, които са част от легендата. През 1932 г. Alfa Romeo 6C 1750 SS, управляван от поразителната Одета Сико, завършва на четвърто място и печели категорията 2.0 литра. Младата парижанка Сико бързо се превръща в една от звездите на пистата.

Елле Нис. Модел, акробат и танцьор, Мариет Елен Делангъл е по-известна като Елле Нис. Популярна с индивидуалността си и неподражаем стил, Нис е добра приятелка с фамилиите Ротшилдс и Бугати. Тя се състезава в Европа и Америка и става един от първите пилоти, които показва логата на спонсорите си върху каросерията на едноместен състезателен автомобил. Участва в Grand Prix на Италия през 1933 г. в Монца в собствения си 8C 2300 Monza; в същото състезание Кампари, Борзачини и Чайковски трагично загубиха живота си. През 1936 г. тя печели Купата на дамите в Монте Карло и участва в Grand Prix на Сао Пауло в Бразилия, където става жертва на ужасен инцидент, след което по чудо излиза от
тридневната кома.

Анна Мария Педуци. Годините на Scuderia Ferrari отбелязват решаваща глава в историята на Alfa Romeo. Пилотите на Ferrari включвт родената в Комо Анна Мария Педуци, съпруга на пилота Франко Комоти, по-известен като „мароканеца“. След дебюта си зад волана на собствената си Alfa Romeo 6C 1500 Super Sport, която тя закупува от самия Енцо Ферари, Педуци почти винаги се състезава сама. През 1934 г. тя печели клас 1500 на Mille Miglia и в следвоенния период се състезава с Alfa Romeo 1900 Sprint и Alfa Romeo Giulietta.

Мария Антониета д’Аванцо. Предшественикът на жените пилоти на Alfa Romeo, баронеса Мария Антониета д’Аванцо, дебютира в междувоенните години. Пионер в италианския автомобилен спорт, авиатор и журналист, д’Аванцо печели третото място с Alfa Romeo G1 в Бреша през 1921 г. и се доказа в много състезания като страхотен противник на най-добрите пилоти по това време, включително младия Енцо Ферари. Баронеса д’Аванцо се състезава до 40-е години в различни автомобили и състезания, пътувайки по цял свят.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *