Любопитно

Красивите обувки лекуват… душата

Жените ходят на високи токове от 1533 г. Именно тогава френската кралица Катерина Медичи за пръв път излязла пред обществото на обувки с висок ток.

Това се случва на сватбата й с Орлеанския дук Анри. Така Катерина Медичи внася нов секси импулс в модата на обувките, който е жив и до днес!

Обувките предотвратяват не само болезненото стъпване на голото стъпало върху земята, но отразяват преди всичко начина на живот, майсторските способности и естетическите вкусове на хората от различните епохи.

Пепеляшка? С налъми!
Когато славната Катерина популяризира модата на високите токове, за такива обувки копнеят всички благородни дами. За известно време токовете достигат височина до 30 см!

Пепеляшка е можела да загуби пантофката си от атлаз само в приказката. Като представителка на беднячеството, тя е можела да носи главно дървени налъми. Неоспоримото предимство на този тип обувки била ниската им цена.

Въпреки че не може да се каже, че е удобно, дървеното сабо още няколко пъти се връща на краката на жените и мъжете, благодарение на капризите на модата. Разбира се – в нов дизайн и с други допълващи го елементи.

Внимавайте с ходилата
Нашите предци знаели много отдавна за необходимостта да пазим ходилата си от нараняване. Първите прости обувки били от трева, привързана към крака. Американски учени предполагат, че още преди 40 000 години човекът вече не е ходел бос. Не са запазени обувки от това време, но учените правят изводите си на основата на скелети: преди десетки хиляди години палците на предците ни започнали да се смаляват, но хората имали все по-силни кости, което доказва, че напрежението върху ходилата (за разлика от това в останалата част на крака) е намаляло.

Коя е причината? “Обувките!”, казва проф. Ерик Тринкаус от Вашингтонския университет. Между другото, най-старата запазена обувка е отпреди 10 000 години, т.е. сравнително “съвременна”.

Шкаф за обувки още в пещерата
Някои праисторически пещерни рисунки изобразяват хората с обувки. Остатъци от прости обувки са запазени и на краката на мумифицирани тела, открити в блатата. С помощта на треви и листа от папирус хората защитавали ходилата си от острите камъни и пясъка, както и от студа. Тогава модата все още мълчала, макар и не напълно.

Още древните китайци украсявали отворените си прости обувки. По-късно гърците работели с кожа, която правели не само по-фина, но и я оцветявали в жълто, червено или черно.

Не минало много време и при сандалите се появила здрава подметка. След това дошли на ред не много високите кожени обувки и здравата войнишка обувка с дебела подметка. И всичко това се случило през V в. пр.н.е.!
Последователното разграничаване на леви и десни обувки започва през XIX в. Оттогава датира и машинното производство на обувки.

Обувките от епохата на Ренесанса
Италианските обущари започват да оформят и украсяват дамските обувки и те все повече се приближават до днешния си вид: токът става по-висок, върхът се заобля и следва формата на крака. По време на барока върхът на обувките малко се сплесква.

“Имаме обувки от всички краища на света, също и най-старите – от разкопки в Египет, както и обувки на римски войници”, обяснява Хана Пелнаржова, екскурзовод в Музея на обувката “Бата” в Торонто. Между дванайсетте хиляди чифта от музейната сбирка са и обувки на Пабло Пикасо и на папата.

Дамската обувка е доведена до съвършенство през 1952 г., когато се появяват официалните дамски обувки. Модните дизайнери Салваторе Ферагамо и Маноло Бланик само довършват вече започнатото.

Как? Салваторе – “обущарят” на всички звезди – през 1955 г. повдига дамските обувки на “игли” и решава те да бъдат представени от актрисата Мерилин Монро. И обувките се харесали! Не са практични, но придават еротичност на женските крака.

Богатство в… обувки
“Сексът и градът” е не само сериал и филм, но и огромна реклама за испанския крал на обувките Маноло Бланик. Изведнъж тази марка обувки става любима на всички модерни жени. И то за това, че е синоним на лукса. Обувки с тази марка често носят Кейт Мос, Палома Пикасо, Линда Еванджелиста и Мадона, която обяви, че са по-добри и от секса!

Известен е и случаят, при който актрисата Рене Зелуегър, която също обожава обувките на Маноло, купила един чифт на “обикновена” девойка, която въздишала в магазина над инициалите МВ… Цената на подобни обувки започва от 800 долара!

Разбира се, бизнесът няма да е бизнес, ако една марка не се наложи над друга. Днес все по-успешен е Джими Чу – негови обувки разхождат героините от филма “Дяволът носи Прада”. В шкафа си за обувки е необходимо да имате нещо и от колекциите с марка Гучи, Прада или YSL.

Началото на тайнството
В миналото жените имали шест чифта обувки за цяла година, днес обувките са се превърнали в мания. Далеч не само звездите пазаруват като луди, психолозите дори говорят за нова диагноза: фетишизъм към обувки.

“Удобната обувка е и основа за психическото спокойствие на човека. Ако удоволствие му доставят само скъпите обувки, защо да не си ги купи?, казва психоложката Яна Свейковска.

“Относително доброто ни финансово състояние играе роля при такива, да кажем безвредни, мании. Те обаче са безвредни до момента, в който жената заради обувките престане да обръща внимание на децата си например”, допълва психоложката.

Красивата обувка просто примамва. И жените, и мъжете. Мъжете често са привлечени по-скоро от дамските обувки, защото от тях започва нещо грациозно и често пъти тайнствено. За жените пък обувката е красива – и скъпа. Но, съгласете се, че обувките от Стюарт Вайцман за 2 млн долара, обсипани с диаманти с платина и украсени с брилянти, са все пак прекалено скъпо бижу.

Кои жени носят…
• обувки с висок ток – самоуверените и страстните
• обувки с нисък ток – спокойните, но и арогантните
• кецове – свободомислещите
• стари обувки – тъжните, нещастните
• цвички – крехките, срамежливите
• ботуши – властните

Знаете ли, че…
Съпругата на филипинския диктатор Фердинанд Маркос имала 5 400 чифта обувки. Разбира се, носила е всеки от тях само по веднъж.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *