ЗдравеНовинки

Лекувайте бронхита навреме, за да не стане хроничен

Трудно е да се намери човек, който поне веднъж в живота си да не е боледувал от бронхит. Кашляме всеки път, когато настинем, разболеем се от вирусна инфекция или грип. А кашлицата се възприема като неизбежен спътник на заболяването. Тя обаче няма да мине от само себе си и е добре да вземете мерки навреме.

Трябва да се отнасяме сериозно към бронхита, защото в момента, в който стане хроничен или се обостри, той води със себе си тежки усложнения. Днес терапията за лечението му включва не само лекарствени препарати, но и различни оздравителни процедури – физиотерапия, диета, лечебна гимнастика, масажи, както и билки.

Какво представлява бронхитът? Това е възпаление на част от въздухосносните пътища на белите дробове. Това е система от разклоняващи се тръбовидни органи – трахея, бронхи и бронхиоли, изграждащи така нареченото „бронхиално дърво“, през които в процеса на дишане преминава въздушния поток.

Възпалението на „бронхиалното дърво“ води до нарушаване на въздушния поток през него и затруднения в дишането. Отвътре бронхите са покрити с лигавица, която има много важна роля – да прочиства въздуха, който вдишваме, да отдели от него частиците прах и дим, да го стопли и овлажни, преди да попадне в белите дробове.

За да се случи това по-лесно, лигавицата се овлажнява обилно.
Възпалението настъпва, когато лигавицата е атакувана от от вируси и бактерии, цигарен дим и замърсен въздух. Ако агресивните фактори са малко на брой, но действат продължително време, организмът отслабва, възпалението се превръща в хронично. Зимният бронхит настъпва при преохлаждане и понижен имунитет.

Как се случва това? Първо, след заразяване с вируси: те убиват клетките на лигавицата, която е отговорна за почистване на бронхиалните тръби. Възникват цели участъци от мъртви епителни клетки, което причинява кашлица. В резултат на това слузта не се отделя, а се натрупва в бронхите, което води до затруднено дишане. Бронхите стават уязвими на бактериални инфекции. В резултат се появяват храчки – зелени или жълто-кафяви, знак за допълнителна бактериална инфекция.

Острият бронхит се развива след обикновена настинка, ларингит. Ще усетите болезненост в гърдите, суха, понякога и влажна кашлица, чувство на слабост, умора, треска. Посещението при лекар е задължително. При тежко протичане на болестта температурата може да бъде висока, да има значително общо неразположение, затруднено дишане и недостиг на въздух.

Острите симптоми обикновено отшумяват до 3-4 дни, а при благоприятно протичане изчезват напълно от 7-10 дни. След настъпването на болестта се препоръчва почивка на легло, много топъл чай с мед, топла алкална минерална вода за пиене. Често при остри форми се прилага кислородна терапия.
Съвет. Препоръчително е да се пият много течности, за да може слузта дасе втечнява и да бъде изхвърлена от организма. Може да правите и инхалации – около 3-4 пъти дневно, с водна пара, съдържаща противослизести вещества (една шепа лайка на 1 литър вода).

Ако сте пушач, спрете цигарите за известно време или ги намалете. Избягвайте замърсената среда, при необходимост носете маска.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *