Добра форма

Лесни трикове да ядете по-малко

С тяхна помощ можете значително да намалите приема на излишното количество храна.

Светлината. Избягвайте да се храните на светлината на запалените свещи, защото тогава тялото се отпуска и мозъкът не може да контролира апетита. Ядем повече, отколокото на силна светлина. Затова, когато решите да вечеряте, запалете лампите.

Не се разсейвайте. Когато седнете на масата, се съсредоточете върху храната. Оставете мобилния си телефон, телевизора, книгите и вестниците. Всички те се явяват сериозни дразнители, които ви разсейват. А разсеяният човек има склонността да гълта бързо без да дъвче и да консумира повече храна.

Размерът на чинията. Ако в малка и в голяма чиния сложите еднакво количество храна, в първия случай съдът ще изглежда препълнен, а във втория – полупразен. Когато видите пълната чиния, вие подсъзнателно ще знаете, че количеството е достатъчно, за да се нахраните. И обратното – когато видите полупразната, ще знаете, че може би ще си сложите допълнително…

Цветът. Той също е стратегически важен. Според проведени изследвания, синият цвят на чиниите намалява апетита, а ярко оранжевият или червеният увеличават желанието ни за похапване.

Чистите зъби. Това е един много прост трик – когато почистите зъбите си, ще знаете, че сте се нахранили. Затова, когато се навечеряте, изчакайте 25-30 минути и си измийте зъбите. Така дори да ви се преяде нещо допълнително, няма да протегнете ръка към него…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *