КрасотаЛюбопитно

Лифтинг без операция? Да, може!

Лифтинг без операция? Да, днес всичко е възможно. Технологиите са далеч напред във времето. А едно от най-бурно развиващите се направления в медицината през последните години е това на естетичните процедури.

Пациентите очакват все по-ефикасни, безболезнени и щадящи материали, методи и процедури, а лекарите и учените се стремят да отговорят на тези изисквания.

Особено място в тази треска за красота заемат методите и техниките за подмладяване и то онези, при които се избягва действието на скалпела.

Конци вместо скалпел?

Да, точно така. С помощта на лифтинг конците Aptos се избягва хирургическа намеса за постигане на лифтинг ефект. Разновидностите на този иновативен продукт са на българския пазар от няколко години. От няколко месеца се прилагат и тези от последно поколение.

Ппо покана на Global Aesthetics у нас за първи път бе техният създател – д-р Марлен Суламанидзе. Той изнесе лекция пред Global Aesthetics Academy и да проведе мастър клас за българските лекари.

Историята започва в средата на 90-те години на миналия век

Тогава грузинският хирург Марлен Суламанидзе се опитва да разработи конци, които да се захващат под кожата, без обаче да се губи търсеният лифтинг ефект. Накрая му хрумва идеята да използва полипропиленов конец, който се използва за зашиване на рани. Да му направи разрези под микроскоп и да го стерилизира. И точно като по филмите, той го имплантира в собствената си предмишница, за да изпробва действието му.

След още няколко години на експерименти през 1998 г. д-р Суламанидзе патентова хирургичните конци за козметични неоперативни интервенциис Aptos.

Името е съкращение от старогръцките думи anti „против, срещу“ и ptosis „увисване“. Тези лифтинг конци се оказват ключът за постигане на повдигащ ефект на лицето, шията и тялото, без да се налага хирургическа намеса, от която пациентите обикновено се боят.

През февруари 2019 г. на световния пазар се появи поколение конци Aptos, съдържащи полимлечна киселина, поликапролактон и към тях е добавена още една съставка –  хиалуронова киселина.

Те са единствените в света, които комбинират трите материала. Съчетанието им гарантира на пациента по-добра биоревитализация на кожата и по-бързо възстановяване в сравнение с предните поколения конци.

Големият плюс на конците Aptos е, че са безвредни, предсказуеми като „поведение“, минимално инвазивни и с относително дълъг ефект.

Те са разработени в отделни вариации, в зависимост от случаите, при които се прилагат. Пълният ефект се проявява след 2-3 месеца. Благодарение на образувалата се нова съединителна тъкан или фиброзна капсула ефектът на биорезорбируемите конци трае година и половина, а на неабсорбиращите се – от 3 до 5 години.

Аptos са  единствените лифтинг конци в света комбииниращи PLLA & PCL. Разграждането на PLLA трае 12 месеца, за разлика от така познатите мезо конци, съдържащи PDO (Полидиаксанон). Мезоконците не са лифтинг конци, те осигуряват едиснтвено армиране (подсилване) на зоната на приложение. Ефектът от тях е по-краткотраен в срваненение с конците Аptos, поради по-бързия разпад на материала PDO.

 

Докторът на медицинските науки Марлен Суламанидзе е роден през 1947 г. в Грузия. През 1972 г. завършва медицинския институт в Иркутск.

От 1974–1984 г. се занимава с лицево-челюстна хирургия. След специализацията негова основна дейност става пластичната и естетичната хирургия.

Направил е повече от 25 000 хирургични операции. Автор е на 100 научни труда и публикации, от които 18 са публикувани във водещи световни научни издания. Изнася лекции в цял свят, притежава 16 патента в областта на пластичната хирургия, от които 4 са международни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *