КиноЛица

Майкъл Дъглас – една любов, която продължава

 Преди броени дни загубихме Кърк Дъглас. На 103 години. 

Майкъл е негов син. И хич не му е било лесно с този факт. През 50-е и 60-е години на миналия век Кърк Дъглас е голяма американска звезда. Мускулест герой с черти, изсечени от камък.

Майкъл и Кърд Дъглас

“Да си син на филмова икона е страшно трудно. Постоянно виждах баща си като гладиатор, прикован към кръста”,

спомня си Майкъл за ролята на баща си в “Спартак”.

Още като дете Майкъл решава, че ще последва баща си в актьорството. Кърк обаче винаги е бил твърдо против. Твърдял, че няколкото дни слава не могат да компенсират неуспехите…

Но Майкъл бил твърдоглав и настоявал на своето. Рискувал и с това, че всички в бранша завинаги ще го наричат “следващият Кърк Дъглас”. Само че неговият път бил бил доста различен. Със старта на актьорската си кариера той вече бил успешен продуцент.

Оскар от кукувиче гнездо

След малките роли и работата като асистент-режисьор Майкъл получава предложение да изиграе ролята на полицай в сериала “Улиците на Сан Франциско”. И точно с нея успява да се наложи. След четири години обаче приключва със сериала и в ролята на продуцент се заема с филм, който… получава пет „Оскар“-а.

Кърк Дъглас играел в театралната интерпретация на “Полет над кукувиче гнездо” и от години си мислел, че от това би се получило добър филм. Когато започват снимките, Кърк е прекалено стар за ролята на Макмърфи, затова го замества Джак Никълсън. Годината е 1975-а, а филмът има огромен успех. Майкъл Дъглас получава „Оскар“ като продуцент. За „Оскар“-а за актьорско майсторство обаче трябва да почака дълго. Взема го за ролята на безскрупулния бизнесмен Гордън Грек, чийто образ пресъздава във филма “Уолстрийт”.

Вечният женкар?

Когато след 22-годишна връзка се развежда с жена си Диандра, съпругата му се оплаква, че постоянно отсъствал и че е болезнено обсебен от жените. Дъглас вероятно никога не е бил светец, но при развода се показа като истински кавалер. Диандра получава 40 млн. долара, т.е. приблизително една трета от имуществото на Майкъл.

За него често се говори като за еротоман. Казват, че дори сам си го е признал публично. Той обаче има друга версия… „Някога през 90-е г. доброволно се подложих на лечение, заради алкохола. И някакъв пропаднал редактор на вестник си е казал: “Поредната скучна история за това как известен актьор трябва да се лекува от алкохолизъм… Ами ако напиша, че е зависим от секса?” Така и станало.”

Двайсет и пет години разлика с голямата любов

Точно толкова е трябвало да почака Майкъл Дъглас, докато се роди сегашната му съпруга. Катрин Зита-Джоунс. Срещат се във Франция, където Катрин рекламира филма “Маската на Зоро”. Било любов от пръв поглед, която все още продължава.

Майкъл Дъглъс

“Щом се запознах с Катрин, си казах, че искам да имам деца от нея. Когато разбрах, че сме родени на една и съща дата и че тя също обича голфа, си помислих, че всичките ми мечти са се сбъднали. Толкова съм омагьосан от интелигентността й, от чувството за хумор и от професионализма й! От момента, в който създадохме семейство, станах нов човек”,

възхвалява младата си жена Майкъл.

Целувки с Брад Пит…

Съпрузите не си пестят и дребните кавги. Веднъж Катрин нахокала съпруга си по телефона, защото в интервю по телевизията казал, че една от колежките му – актрисата Ева Лонгория, има хубав задник. Очевидци разказват, че Катрин изкрещяла в слушалката всички просташки думи, които знае. Майкъл се заклел, че никога не я е мамил. Но Катрин му го върнала тъпкано.

При снимките на втората част на “Бандата на Оушън” всеки ден се обаждала на съпруга си и когато той я питал какво е правила през деня, отговаряла: “Днес с Брад Пит снимахме как се целуваме на моста. Утре? Мисля, че с Брад трябва да се прегръщаме и целуваме в кола или на някое друго място. Това е ужасна работа, но някой трябва да я свърши!”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *