Метеорологичните промени и косата: проблеми и решения

Климатът е променлив през пролетта и лятото, а това предразполага към изсушаване и увреждане на косъма. Вятърът разваля прическата и оплита косите, особено ако са сухи, тънки и изтощени. Образуват се възли, които трудно се разресват.


Решение: използвайте леко фиксиращ спрей, за да запазите обема на прическата върху задната част на главата, а за откриване на лицето поставете отпред красива лента-бандо, обръч или просто закрепете косите от двете страни на лицето с подходящи шноли или фиби.


При дъжд косите абсорбират влага до 45% от собствения им обем и ако са редки, прическата се сплесква.


Решение: преди да излезете под дъжда, напръскайте със спрей против влага, който ще образува защитен филм. При прави коси навийте на пръсти кичурите, като наведете главата напред и започнете от корените, които леко сте напръскали с лак. Разрешете буклите с пръсти.

Ултравиолетовите лъчи разрушават защитния филм на косъма и съдържащите се в кожата протеини (кератин, меланин). Косата се изсушава, а боядисаната се обезцветява.


Решение:
използвайте на плажа защитни масла за коса, а в градски условия леки спрейове. За краищата на косите, особено за дългите, много ефикасни са кремовете за коса. Разнесете малко крем върху краищата, като ги разделите на кичури, и размазвайте от върховете нагоре.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *