ЛюбопитноНовинки

Мистерии от близо и далеч: Внимание, русалки!

От древни времена човешкото съзнание е пленено от историите за красиви същества, които обитават дълбините на моретата. Красиви лица, дълги коси и сластни тела, а в края им вместо крака има опашка на риба. Това са те – русалките или морските деви. Съществуват ли наистина или всичко е плод на човешкото въображение?

Всичко започва преди повече от 30 хиляди години, когато по стените на древни пещери в различни точки на света са открити рисунки на хора, общуващи със същества с опашки. Една от тези пещери, придобили световна популярност, е Пещерата на плувците, намираща се в Египет. Според някои това са не просто специални митични същества, а Богове, притежаващи невероятна сила.

За русалките пише Плиний Старши, който споменава многократно морските деви в своята „Естествена история”. Плиний описва писмо, получено от завоевателя Август, в който ясно било разказано, че войниците намерили мъртви морски нимфи на бреговете – поне дузина…

Истории за русалки има в „Одисеята” на Омир. Спомняте ли си как Одисей накарал моряците да запушат ушите си, за да не чуват песните на сирените, иначе щели да бъдат завлечени на дъното от тях?

Всъщност има много истории, свързани с мита за красивите момичета с рибешки опашки. Според преданията русалките имат много дълга коса, покрита със синьо-зелени водорасли, и могат да живеят с мъже от нашия свят, ако ги заведат на дъното и там им подарят от специалното си дихание.

На 9 януари 1493 г. италиански мореплавател, намиращ се близо до бреговете на Доминикана,

видял три русалки, които били невероятно красиви.

По-късно русалките стават част и от разказите на прочутия Христофор Колумб, който тръгва към Новия свят.

През 1608 г. Хенри Гудзон написал: „Днес имах възможност да наблюдавам странно същество. Рано сутринта двама от членовете на екипажа ни – Томас Хилс и Робърт Рейнър, видяха зад борда жена с бяла кожа, смолиста коса и опашка, подобна на делфините”.

Петър I изпратил писмо до датския свещеник Франсоа Валентин, в което с подробности разказал за русалката, която той и още стотици свидетели наблюдавали в пристанището Амбон на Молукските острови в Индонезия.

Писателят Иван Тургенев влязал да се къпе и срещнал подобно на жена същество с опашка, за което разказал на Мопасан. Той пък описал случката в новелата си „Ужас”.

През 1830 година на остров Бенбекула, Великобритания, местните събирали водорасли. Водата била спокойна, нямало нито една вълничка. И тогава жените видяли странно същество – нещо като малка жена, полугола, с дълга коса, която радостно плувала и се забавлявала, без да се страхува от хората, които я наблюдавали. Но когато мъжете тръгнали да видят какво всъщност е това, жената се отдалечила бързо към дълбоките води.

През 1857 г. вестник „Шипинг газет” публикува историята на шотландски моряци, които твърдели, че са видели „жена с бяло тяло, дълга, черна коса и големи гърди, с опашка като на риба”.

Подобно описание дават и рибари, цитирани от „Дейли телеграф” през 1886 г. Те споделят, че морската жена била с големината на едра сьомга, изключително красива и гола. Гмуркала се смело и палаво, и не им обърнала никакво внимание.

Бреговата охрана на Великобритания също се е сблъсквала с нещо, за което се предполага, че е било русалка. Това се случило през 2003 г. Има запис с камера, който обаче е разпространен публично много по-късно. Екип на бреговата охрана бил извикан в морето по сигнал за давещ се човек. Когато обаче видели съществото, което трябвало да извадят на сушата, спасителите прекратили акцията.

Имаше големи светещи очи.

Със сигурност беше морски обитател, разказали хората от бреговата охрана. Официалното становище на властите е, че става въпрос за най-обикновен кит.

През 2004 г. на брега край Вашингтон било заловено живо същество, приличащо на русалка. За него също се твърди, че било отведено от властите и след това липсва информация.

Пак през 2004 г. екипаж на рибарски кораб от Нова Гвинея, открил труп на воден хуманоид в крайбрежните пясъци на източния бряг в Нова Зеландия. Първоначално рибарите предположили, че това е мъртва жена и предупредили бреговата охрана и властите. Когато на мястото пристигнал екип и почистил тялото от пясъка, станало ясно, че останките не са от човешко тяло. Това довело до голямо вълнение в научната общност, като специалисти по целия свят били заинтригувани от възможността за откриването на воден хуманоид.

В подкрепа на разказите за тези специални същества са и разказите за открити трупове край бреговете на ЮАР, САЩ и Великобритания.

През 2005 г. очевидци твърдят, че е бил намерен труп на същество, приличащо на русалка, но преди медиите да могат да снимат, тайните служби са отцепили мястото. Повече информация по този случай не може да бъде открита. Някои твърдят, че правителството на САЩ е заловило няколко русалки и ги изследва в специален басейн в зона 51… Но всичко това е в стила на неясните и недоказани „досиета X”.

В най-различни точки на света хората сигнализират за срещи с морски деви.

За съжаление липсват достоверни снимки

Мнозина смятат, че замърсяването на океаните и глобалното затопляне убиват русалките те вече най-вероятно са изчезващ вид.

Според скептици и учени, хората всъщност бъркат известни вече същества като дюгони и ламантини, мислейки ги за русалки.

Пред години Националната администрация на САЩ за океаните и атмосферата дори излиза с официално становище, в което се казва, че няма никакви доказателства за съществуването на русалки.

И наистина до момента няма тяло, няма снимка, на която да се вижда ясно, че става въпрос за същество – наполовина жена, наполовина риба. Много от публикуваните фотоси са монтажи. Остава ни само да гадаем дали в дълбините на моретата и океаните наистина живеят тези специални същества. Ако тепърва ви предстои почивка на море, внимавайте. Казват, че не всички са дружелюбни!

Снимки: Pixabay

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *