НовинкиТеатър

На сцената: Николай Урумов посрещна 60-ия си юбилей

Актьорът Николай Урумов посрещна 60-ия си рожден ден на сцената на Варненски драматичен театър. Той изпълнява главната роля в селектираната за основната програма на Международния фестивал „Варненско лято“ постановка на Пламен Марков „Юн Габриел Боркман“ от Хенрик Ибсен.

Николай Урумов получи от екипа на театъра специален подарък – бронзова пластика на сова, дело на скулптора Венелин Иванов. Иванов е един от любимите творци на колекционера на българско изкуство Уго Вутен, съобщиха от трупата, пише БТА.

Премиерата на „Юн Габриел Боркман“ бе през месец януари тази година. За ролята на банкера Боркман Николай Урумов каза, че го прави много щастлив и за него е чест да бъде на варненска сцена, където е идвал като ученик да гледа спектакли.

За първи път е гледал „Трубадур“ на Верди, на втори балкон във Варненския театър.

За героя си – Боркман, казва, че е мечтател, пораснал Малък принц, а каузите, зад които застава много лесно могат да прозвучат дидактически и политически злободневно. Но в крайна сметка дори да е безпардонен и безцеремонен, дори „да минава понякога през хора“, той го прави, заради своята чистота, убеденост и вяра.

„Ролята е прекрасна. Тя има своята еволюция… Някъде у него (героят му) остава пламъче надежда до самия финал.“

Снимки: YouTube, БНТ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *