Новинки

Принц Хари: Таблоидите смятаха, че съм тяхна абсолютна собственост

Принц Хари заяви пред Висшия съд в Лондон, че пресата има кръв по ръцете си.

Той даде показания срещу собственика на таблоид, чиито издания обвинява в телефонно хакерство и други незаконни дейности. Новината предадоха световните осведомителни агенции, съобщава БТА.

Той и още над 100 души съдят „Мирър груп нюзпейпърс“ по обвинения в широко разпространени злоупотреби в периода 1991-2011 г.

По-малкият син на крал Чарлз Трети седна на свидетелската скамейка и бе подложен на кръстосан разпит от адвокат Андрю Грийн. Относно 33 вестникарски статии, които, според Хари, се основават на незаконно събрана информация.

По време на разпита Хари беше попитан за пасаж от писмените му свидетелски показания, в който споменава „ужасяващото“ поведение на британската преса.

„Колко още кръв ще изцапа пръстите им, преди някой да спре тази лудост?“ – пише принцът.

Запитан от Грийн дали намеква, че журналистите от МГН, които са написали статиите, имат кръв по ръцете си, Хари отговори:

„Някои от редакторите и журналистите са отговорни за причиняването на много болка, огорчение и в някои случаи – може би по невнимание, на смърт“.

В писменото си свидетелско показание Хари казва, че „таблоидната преса смяташе, че съм нейна абсолютна собственост“.

„Дълбоко съм убеден, че във всяка връзка, която съм имал някога – било то с приятели, приятелки, със семейството или с армията, винаги е имало трета страна, а именно таблоидната преса“, пише той.

В понеделник адвокатът на Хари каза, че покойната му майка – принцеса Даяна, също е била жертва на хакерски атаки. И принцът се позова на това в свидетелските си показания, като хвърли вината върху бившия редактор на „Дейли Мирър“ Пиърс Морган.

МГН, която сега е собственост на компанията „Рийч“, вече е признавала, че нейни издания са били замесени в телефонни злоупотреби. И е уредила повече от 600 иска. Но Грийн заяви, че няма доказателства, че точно Хари някога е бил жертва.

Хакерството – практиката да се отгатват или използват кодове за сигурност, за да се подслушват гласовите съобщения от мобилните телефони на известни личности, беше широко разпространено в британските таблоиди в началото на този век.

То се превърна в екзистенциална криза за индустрията след разкритието през 2011 г., че „Нюз ъв дъ уърлд“ е хакнал телефона на убито 13-годишно момиче. Собственикът Рупърт Мърдок закри вестника, а няколко от ръководителите му бяха изправени пред наказателен процес.

Принцът е първият висш британски кралски служител, който дава показания в съд от 130 години насам.

Той говори от същата свидетелска ложа в Съд 15 в Лондон, където неотдавна се явиха певецът Ед Шийран и френската актриса Ева Грийн по отделни и несвързани дела.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *