ЛюбопитноНовинки

Наблюдаваме частично слънчево затъмнение

Частично слънчево затъмнение ще може да се наблюдава днес у нас. За София то ще започне в 12:27:16 ч., съобщи за БТА Пенчо Маркишки, астрофизик от Института по астрономия с НАО при БАН и катедра „Астрономия“ при СУ „Св. Климент Охридски“.

Най-голямо закриване на слънчевия диск – до 32.1% от площта му, ще се наблюдава в 13:36:39 ч. Тогава Слънцето ще бъде на височина 35° над южния хоризонт. Краят на явлението за София ще бъде в 14:45:59 ч. Продължителността на затъмнението за столицата ще бъде 2 часа, 18 минути и 43 секунди.


От Източна България затъмнението ще се наблюдава с малко по-голяма фаза по време на максимума. За Варна максималната фаза ще настъпи в 13:42:41 ч. Началото и краят на затъмнението там ще бъдат съответно в 12:29:43 ч. и в 14:54:45 ч. Продължителността на затъмнението за Варна ще бъде 2 часа, 25 минути и 02 секунди.

За любителите астрономи е необходима защита на зрението и на фотографската техника от опасно силната слънчева светлина при наблюдение на явлението. Поставяйте подходящи слънчев филтри пред очите си и пред обективите на използваните от вас оптични прибори, съветва Пенчо Маркишки.

Това е третото за тази година затъмнение, което може да се наблюдава от Европа, Североизточна Африка и Западна Азия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *