Мистериозни историиНовинки

Най-загадъчните звуци в света

През целия ни съзнателен живот сме съпровождани от различни звуци – гласът на мама, музика, шум от преминаващи автомобили… Но понякога ставаме свидетели и на такива, които ни плашат и стряскат, чийто източник не може да бъде определен.

А понякога дори учените не са на едно мнение за произхода им. Някой ден може би звуците ще бъдат разконспирирани и обяснени. Може би.

Нещо квака под водата

Квакерът е източник на нискочестотни подводни колебания с неизвестен произход. Често е улавян от радиолокациите на различни морски съдове.

Получава названието си, заради асоциация с квакането на жабите. През 50-е години на миналия век приборите на подводниците и корабите започнали да приемат звуци, чийто източник дълго време не бил идентифициран.

Някои мислили, че приличащото на жабешко квакане, се издава от живи същества. Отдавна сред моряците се носели легенди за русалки и други морски същества, които приличат на хора, но днес подобни истории се смятат за несериозни. По време на Втората световна война американски и британски войници успели да запишат странните звуци в океана. И решили, че това е ново германско оръжие.

В средата на 50-е съветските подводници също фиксирали странния шум, чиято тоналност се променяла с времето. Командирът на една от лодките разказал, че по време на мисия били заобиколени от непознати същества. Те съпровождали подводницата известно време, а след това изчезнали. Сякаш искали да влязат в контакт с хората. Науката не могла да даде обяснение.

Според официалното мнение, ставало дума за нови инженерни разработки, а не за живи организми. Но нито една държава нямала подобни технологии… Имало обяснение, че звуците се издават от китове, но нямало как да се обясни скоростта на движение – 350 км/ч. Днес радарите също ги засичат. Квакерите са официално признати. Но не и обяснени.


Сигнал от Космоса всява ужас

Най-смелите астрономи са убедени, че във Вселената има поне няколко планети, на които съществува разумен живот. В средата на миналия век започват наблюденията, чиято цел е да открият цивилизация отвъд пределите на земята.

През 70-е години на XX в. учените получават дългоочаквания сигнал, регистриран от д-р Еймън. Учените и любители астрономи от всички държави са получили едновременно тайнствен и необясним сигнал.

През 2015 г. радиотелескоп фиксира сигнал от звездната система HD164595, намираща се в съзвездието Херкулес – на разстояние 95 светлинни години от Земята. За съжаление втори сигнал не е засечен. Но учените не спират да наблюдават системата. Ако такъв сигнал бъде получен, то ще означава, че там някъде има развита цивилизация. А ако сигналът е изпратен директно към Земята, би значило, че някоя от планетите е обитаема.

Подземни стонове

Понякога страховитите звуци идват не отгоре, а отдолу, от недрата на Земята. Наричат ги „звуците на Апокалипсиса”. Наблюдават се от различни точки на света.

Първо за тях свидетелстват учени от Колския полуостров, Русия, които пробили земната кора и достигнали 12 км надолу, за да изучат състава й.

После включили микрофон и чули нещо ужасно. Стонове и викове. Сякаш много болни, нещастни хора изпитвали невероятна болка.

Подобно явление е наблюдавано и в Кузнецск, както и на други места оп света. Някои смятат, че стоновете са в резултат на преместване на пластовете на земната кора.

Северното сияние „говори”

Да, звуците се чуват в нощите, в които може да се наблюдава красивото явление. Те не са силни, по-скоро приличат на шушукане. Северните народи твърдят, че това са духовете на починалите им предци, които искат да пообщуват с наследниците си или просто дават знак, че са тук, сред нас. Звуците се приемат различно от различните хора. Някои ги чуват, други – не.

Не са изучавани досега, затова за тях има само хипотези. Според едни специалисти това са слухови халюцинации, получени при въздействие на магнитното поле върху нервната система. По друга версия човек, който наблюдава Северното сияние, чува и звуците, възхитен от гледката…

Финландският учен Унто Лайне изследвал звуците повече от 10 години. Според него те се появяват при интензивни светлини в студено и спокойно време, когато над сравнително топъл въздух близо до земята премине студен слой. В двата слоя се натрупват противоположни електрически заряди. При появата на силно сияние над тези слоеве, се появява геомагнитно смущение, което причинява разряд и се чуват звуците.


Страховит рев тревожи учените в Антарктика

Bloop означава в превод „рев”. Звукът е фиксиран през 1997 г. на югозапад от Южна Америка. За негов източник се приемат айсбергите, които движейки се, задират дъното и издават силен звук, който се увеличава при определена акустика.

Други смятат, че звуците се издават от огромни калмари. Учените обяснили, че ревът може да идва от живо същество, но то трябва да е много голямо – по-голямо от синия кит. А такова не било известно на научните среди.

През 2012 г. специалисти оповестяват, че наистина става въпрос за звук, предизвикан от движещ се ледник. Мнозина обаче не приемат обяснението.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *