ЗдравеНовинки

90% от случаите на кожен рак са лечими, ако се открият навреме

Днес рискът за развитие на кожен рак е 1 на 100. Дългите почивки, слънчевите дестинации, игрите на открито и изкуственото придобиване на тен – това са част от причините случаите на рак на кожата да растат всяка година.

В България тенденцията за повишаване на заболеваемостта от кожен рак съответства на световната.

Честотата на малигнения меланом и немеланомните кожни тумори се е утроила в периода 1970-2010 г., като по-засегнати са мъжете. Съществува и друга тревожна тенденция. Голяма част от случаите на рак на кожата са открити при пациенти, потърсили дерматологична помощ поради други оплаквания, нямащи връзка с опасното заболяване.

Това показва, че много от хората все още нямат нужните познания и не разпознават ранните симптоми на кожния рак

Кои са рисковите фактори?
* Имате фототип на кожата I или II, тя изобщо или почти не придобива тен, често изгаряте на слънце.
* Имате лунички или бенки, които са различни (размер, форма, цвят).
* Имали сте тежки слънчеви изгаряния, когато сте били дете, или сте били изложени на силно слънце през периода на детството и юношеството.
* Има случаи на кожен рак в семейство ви.
* Имате доста бенки, включително такива, които са големи, с неправилна форма или неравомерено оцветяване.


Внимавайте за тези симптоми…
Забелязвате раздразнен участък по кожата или червеникаво петно, което дълго време не изчезва. Това петно може да се покрива с коричка и да се бели, но никога не изчезва напълно.

Раничка или малка язва, която дълго не зараства и понякога кърви.

Петно върху кожата, чиито размери плавно растат.

Възелче с гладка повърхност – розово, червено, черно, бяло, виолетово или кафяво.

Избелял участък по кожата с гладка повърхност, наподобяващ белег. Болното място рязко се отличава от съседните участъци.

Ако вие попадате в рисковата група, ако сте забелязали нова, подозрителна лезия по вашата кожа или бенка, която е променила вида си през последните няколко седмици, ако никога не сте показвали цялата си кожа на лекар за превантивен преглед, горещо ви препоръчваме да посетите дерматолог за изчерпателна и превантивна проверка.

Не забравяйте, колкото по-рано се диагностицира кожният рак, толкова по-добри са шансовете за лечение. А между прегледите при дерматолог, поглеждайте към своите бенки и ги наблюдавайте!

Как се проявява?

Кожният рак може да се прояви по различен начин, в различни форми и с различна степен на тежест. Има три типа лезии, за които трябва да бъдете особено внимателни…

Актинична кератоза и соларна кератоза. Тези много сходни лезии всъщност не са рак на кожата. Представляват люспести плаки, които са груби на допир и има тенденция да се появяват отново на повърхността на кожата. Те се появяват след продължително и повтарящо се излагане на слънце. Това е индикатор, че кожата е загубила естествената си способност да се защитава от слънцето и от UV лъчите. Някои от тях могат да доведат до развитие на кожен рак.

Карцином. Представлява 90% от случаите на кожен рак и основно се причинява от често и повтарящо се излагане на слънце в зряла възраст. Ранното откриване означава, че карциномите могат да бъдат лекувани. Тъй като основно са локализирани по лицето, късното откриване може да доведе до неприятен белег. Ето защо е изключително важно да се консултирате с дерматолог, ако имате някакви съмнения.

Меланом. Злокачествен тумор. Това е най-опасният вид кожен рак, защото е животозастрашаващ. Появява се в резултат от кратки, но интензивни слънчеви изгаряния, излагане на слънце, което би предизвикало изгаряне. Приема формата на кафяво или черно петно върху здрава кожа. А при 35% от случаите засяга вече съществуваща бенка. Ако се постави диагноза през първите фази на развитие, може да бъде лекуван с медицинска терапия. Ето защо ако откривате подозрителни лезии, наистина е важно да се консултирате с дерматолог.

Диагностицирането
Назначават се серия от изследвания. Започва се с преглед от дерматолог и визуална проверка за наличието на кожни изменения, проверка и определяне състоянието на всички лимфни възли на повърхността, проверка с епилуменисцентен микроскоп, диагностика с помощта на радиоизотопи (фосфор Р32), който има свойството да се натрупва от 2 до 7 пъти по-силно в съответната област на кожата, където има рак, но от другата й страна. Възможно е да се направи термография, както и ултразвукова диагностика на лимфните възли, кръвни тестове с туморни маркери и биопсия.

Лечението
Обикновено то е хирургично – засегнатото място се изрязва до здрава кожа. Ако се налага, се прави и пластика след това, за да се избегнат грозните белези. 
В зависимост от вида рак се прилагат също така електрокаутеризация (електрическа коагулация на полето), замразяване с течен азот, разрушаване със специални лекарства на по-малките тумори, лазер терапия, радиотерапия и фотодинамична терапия.

Превенцията

50 до 70% от случаите на кожен рак са резултат от прекомерното излагане на UVA и UVB лъчи, зато е изключително важно да се спазват няколко лесни правила. Учени от Института по онкология в Охайо са установили, че употребата на продукти със SPF 30 понижава риска от развитие на меланом с 80%.

Избягвайте слънцето, когато то е най-силно – между 11 и 16 часа. Предпочитайте да сте на сянка, нанасяйте повторно вашия слънцезащитен продукт на всеки два часа, ограничете максимално излагането на деца на пряко слънце, защото тяхната кожа е много по-чувствителна, спрямо тази на възрастните. Носете дрехи – шапка, тениска и слънчеви очила – те са най-добрата защита срещу UV лъчите. Всъщност вече има и такива с UV защита.

През последните години рязко е нараснал броя на хората на възраст 30 години, при които ракът на кожата е следствие от посещенията в солариума, затова не прекалявайте, ако сте сред феновете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *