Здраве

Научно доказано е: Почивката край морето лекува

Ново проучване анализира данни, получени от 15 различни държави, и потвърждава, че има известна истина в теорията, че свежият морски въздух лекува.

Теорията всъщност изобщо не е нова. Лекарите в Англия са първите, които предписват плуване в морето и разходки край брега по здравословни причини още през XVII век.

До XIX век по-богатите европейци редовно прекарвали време край морето, за да се лекуват и да се погрижат за здравето си.

Напоследък все повече расте привлекателността на морето като съвременно лечебно средство: за тези, които страдат от някакви физически заболявания или състояния, както и за тези, които искат да постигнат душевен мир и да излекуват някои психически разстройства.

Група изследователи са се опитали да определят дали животът край морето наистина носи ползи за здравето или това е просто плацебо ефект.

Използвайки данни, свързани с общественото здраве, събрани от 15 различни държави в Европа и Австралия, учените установяват, че като цяло хората, които живеят близо до море или често са на почивка край него, се радват на по-добро здраве.

Какво лекува престоят край морето?

Слънчевата светлина и морската вода могат да помогнат за облекчаване на симптомите на псориазис и екзема. Слънчевата светлина увеличава производството на витамин D, който е полезен за кожата.

Морската сол има антибактериални свойства, които помагат при лечението на акне, а влажният морски въздух, богат на минерали и йод, прочиства дихателните пътища и намалява симптомите на астма, алергии и облекчава проблемите със синусите.

Шумовете на вълните и релаксиращата атмосфера на морето могат да помогнат за намаляване на стреса и безпокойството, докато слънчевата светлина повишава нивата на серотонин в мозъка, което може да подобри настроението и да помогне при депресия.

Топлината и плуването в морска вода намаляват болката и подобряват подвижността при хора с артрит, а плуването и упражненията в морска вода са полезни за рехабилитация на мускулите след нараняване, подобряват кръвообращението и намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания.

Престоят край морето укрепва и имунитета, защото витамин D, който се синтезира в кожата под въздействието на слънчевите лъчи, е ключов за укрепване на имунната система, пише Политика.rs.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *