Новинки

Новите стопани на Белия дом се нанасят днес

Новите стопани на Белия дом – Джо и Джил Байдън, днес ще пристъпят прага му. 

46-ият президент на САЩ ще встъпи длъжност. И въпреки коронакризата, която ограничава до голяма степен събитието, инаугурацията все пак ще бъде доста любопитна.

Байдън ще положи клетва от 35 думи, с ръка върху Библията. Клетва, произнесена за първи път от Джордж Вашингтон. Настоящият текст е дело на единия от бащите-основатели – Джеймс Мадисън.

Денят за Байдън и вицепрезидента му Камала Харис ще започне с традиционна църковна служба, след това двамата ще бъдат в Капитолия.

След клетвата на Харис, Байдън ще отправи послание към нацията.

Доналд Тръмп е едва четвъртият президент, който няма да присъства на предаването на властта и така ще наруши 150-годишната традиция. 

Флаговете символизират американците, които няма да могат да присъства на церемонията, защото са загубили битката с Ковид.

Всички телевизии ще излъчват на живо церемонията. Лейди Гага ще изпее националния химн.

Кой е Джо Байдън? Повече от 35 години той е сенатор от щото Делауеър и заема поста вице-президент в администрацията на Барак Обама. Казват, че е един от най-авторитетните и опитни представители на Демократическата партия. В момента Байдън е на 87, което означава, че е най-възрастният президент на САЩ досега.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *