Красота

Обезкосмяването – мисията е възможна!

Окосмяването и свръхокосмяването става все по-сериозен проблем при тийнеджърите.

И от двата пола. Но ако появата на първите косъмчета е повод за радост при момчетата, защото е признак на мъжественост, при момичетата то определено е източник на неудобство.

“Повечето жени и мъже имат нежелани косми по лицето и тялото, някои повече от другите. Човекът има около 5 милиона мънички космени фоликули. Основната цел на космите е да ни осигурят топлина и защита от UV лъчи и телесни замърсители.”, обяснява дерматологът от клиника Jewel Skin Бан Камуна.

Количеството на космите обикновено зависи от етническия произход и културата на мъжа и жената.

Причина за прекомерното окосмяванемогат да станат и медицински състояния. Например, хормонален дисбаланс, синдром на поликистозни яйчници, синдром на Cushing, нарушения на надбъбречните жлези. Други причини са генетични разстройства или прием на лекарства.

Класическите методи за обезкосмяване

“Повечетохора склонни да използват класическите методи за премахване на нежеланите им косми. Това са кола маска, скубане, премахване с конец, бръснене или използване на кремове. Те обаче са краткосрочни решения. Могат да причинят допълнителни проблеми, включително враснали косми, пъпки, инфекция, дразнене, изгаряния, порязвания и понякога кървене.”, обяснява д-р Камуна.

Електролизата може да доведе до трайно обезкосмяване, но отнема много време, а неквалифицираното лечение може да причини белези и цикатрикси.

Съвременните методи

Лазерите и интензивната пулсова светлина (IPL) са най-ефективните устройства за постоянно намаляване на броя на космите. Светлинната енергия се абсорбира от космените фоликули под кожата. Те се изтеглят към меланина в косъмния вал и топлината се доставя до основата на вала. Това води до израждане на клетъчния протеин. Предотвратява се повторното растене на космите. За да се осъществи успешно процесът, космите трябва да бъдат в растежната си фазата.

Д-р Бан Камуна разяснява, че лазерното премахване на космите е безопасно, независимо кои зони се третират. Лазерните процедури използват нейонизираща енергия, която не преминава по-дълбоко от втория слой на кожата (дермата), където се намират космените фоликули.

Приетата минимална възраст за започване на лазерно обезкосмяване е 14 години. Повечето експерти обаче препоръчват да се изчака, докато премине през пубертета, а ако пациентът е  момиче – да е започнал менструалният цикъл. Момичетата трябва да са хормонално стабилни и не трябва да имат медицински състояния, като синдром на поликистозни яйчници (PCOS).

Важно е обаче да се осъзнае, че резултатите може да са временни от 14 до 17-годишна възраст, защото нивата на хормоните се променят.

Кой е най-ефективният лазер за епилация?

Най-ефективният лазер за епилация е Александрит. Той е най-бързият от всички и работи най-добре за третиране на по-големи участъци на тялото сред пациенти, които имат светла кожа. От друга страна Nd:YAG, лазер с дълъг импулс, може да се използва безопасно при всички типове кожа, включително тъмна кожа и кожа с тен.

“В Jewel Skin Clinic предлагаме  лазерната система Duetto MT – EVO, която е базирана на Александрит 755 nm и Nd:YAG 1064 nm лазерни вълни. В зависимост от цвета на кожата имаме възможност да използваме синергичният ефект на двата лазера или всяка лазерна система поотделно. В рамките на шест до осем сесии, разположени на разстояние около четири до 6 седмици, ще има намаляване на броя на космите от 70 до 80 процента. За най-добри резултати се препоръчва поддържителна терапия, извършвана веднъж годишно в продължение на поне две години.”, каза д-р Бан Камуна.

Много е важно всеки да се чувства добре в кожата и тялото си. И ако може да го постигне с помощта на съвременните технологии, няма причина да не го направи.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *