Здраве

Основна причина за заболяванията са емоциите

Още в древен Китай лекарите са били наясно с влиянието, което емоциите имат върху физическото здраве на тялото. Според китайската медицина, основната причина за болестта са емоциите и всеки орган има своя собствена емоция, с която е обвързан.

Тъгата се свързва с белите дробове, гневът с черния дроб, страхът с бъбреците и безпокойството със стомаха.

Всеки орган има свой собствен „вкус“.

Белите дробове обичат люто и люто, черният дроб – кисело, далакът – сладко, а бъбреците – солено.

Според китайските лекари органите също имат собствена енергийна посока.

Ако забележите, че имате тънък или дрезгав глас, за лекаря е ясно, че белодробната енергия на пациента е на ниско ниво.

Зачервяването на очите показва проблеми с черния дроб, а жълтеникавия цвят на лицето показва липса на кръв и слаба функция на далака.

Ако жената не може да забременее, се оценява енергията на левия и десния бъбрек. Енергията се нарича Чи и зависи от кръвта, така че лекарите по китайска медицина казват, че кръвта е майка на енергията, а енергията е господар на кръвта.

Бъбреците са един от най-важните органи в китайската медицина, те са основата на ин и ян и са един от важните енергийни центрове на нашето тяло.

Те са свързани с опорно-двигателния апарат, слуха и страховете. Като лекувате бъбреците, вие засягате всички тези системи – обяснява специалистът по традиционна китайска медицина Ана Жикич.

Тя подчертава, че черният дроб е свързан с кръвта, в него се съхранява кръв и обикновено винаги се лекува при менструални нарушения при жените.

„Вятърът“ живее в черния дроб и понякога се проявява под формата на сърбеж, главоболие, световъртеж.

Една от най-важните функции на черния дроб е да осигурява плавния поток на енергията през тялото ни, но също и потока на мислите.

Ако черният дроб е в хармония, не трябва да има стрес и напрежение. Хората със здрав черен дроб са спокойни, вземат решения много лесно и са добри лидери, казва д-р Жикич. Тя добавя, че ако черният дроб е в състояние на застой, запушване или в него има огън (един от синдромите в китайската медицина), потокът на енергия през черния дроб, но също и през тялото, е затруднен. Това се проявява с физически и емоционални проблеми.

Лекарят посочва, че някои от първите признаци на чернодробна дисхармония са свързани с гняв, ярост, арогантност, негодувание, инат, насилие…

Ако тези емоции не бъдат изразени, с възможност за промяна, тогава те могат да доведат до депресия или чести промени в настроението.

Има и редица физически симптоми, които показват чернодробна дисхармония.

Най-честите симптоми на този синдром са менструални проблеми, умора, напрежение, скованост на тялото, болки под ребрата, алергии.

Как и защо възниква емоционален шок?

Емоциите са способни да причинят различни заболявания при много силни хора. Достатъчно е да „ударят“ най-чувствителното място в тялото и така се получава заболяването. Тогава говорим за психосоматични заболявания или „болести на душата“.

Често не можем да избегнем стресови ситуации, принудени сме да се изправим пред тях и да се опитаме да ги преодолеем. Хората се различават по своите стратегии за справяне. Когато човек прецени, че може успешно да контролира ситуацията, той използва активни проблемно-ориентирани стратегии. В противен случай се обръща към емоционално ориентирани стратегии за справяне, които служат за намаляване на стресовото преживяване.

Най-лошото за здравето е нежеланието да се справим с проблемите, което в дългосрочен план увеличава преживяването на стрес и влияе върху развитието на болестта.

Психосоматичните заболявания могат да бъдат определени като заболявания, причинени от стрес, с трайни увреждания на телесните системи и органи.

„Сърцето ме боли“ Въз основа на съвместни изследвания на екип от лекари и психолози се стигна до заключението, че: „И любовта, и гаденето идват през сърцето“.

Но от „душевните удари“ не са пощадени и други органи в човешкото тяло.

Тоест „наранената душа“ най-често засяга сърдечно-съдовата, дихателната и храносмилателната система.

Но често тези видими части на тялото са изложени и на „силни удари на душата“, като например кожата на гърдите, гърба и ръцете.

Жените боледуват по-често

Жените са по-склонни да бъдат жертви на различни психосоматични заболявания. В противен случай те са склонни да вярват, че причините за тяхното страдание са психологически по произход или природа.

Мъжете са по-малко склонни да вярват, че психологическите проблеми са основната причина за някои заболявания в тялото им. Техните емоции често имат „по-кратък срок на годност“. Освен това бързо се „изпразват“ от емоционални заряди.

Д-р Ана Жикич откроява органите, които са най-чувствителни към „ударите на душата“:

ГРЪБ – Когато мислите, че носите целия товар на живота на гърба си, тогава в него често се появяват силни болки и напрежение, защото по този начин болестта се изразява в претоварване.

ДИХАТЕЛНИ ОРГАНИ – Не можете да дишате или дишате трудно, нещо ви задушава в гърлото или усещате, че нещо ви „дави“ – това са симптоми, които идват от външния свят и ви дават ясни сигнали. Причините винаги са от психологическо естество и емоционално оцветени – това е знак, че сте „задушени“ от определени хора, ситуации или събития.

СЪРЦЕ – Това е органът, който със сигурност има най-силна връзка с емоционалния живот или с преживяването на определени ситуации. Когато се подготвяте за любовна среща, сърцето ви бие учестено, а когато сте в компанията на любимия човек, имате чувството, че „сърцето ви ще изскочи от гърдите“. Когато обаче сте много уплашени, вие „замръзвате сърцето“ или „падате на петите“.

ХРАНОСМИЛАТЕЛНА СИСТЕМА – Хората, които са интровертни, егоцентрични, имат големи проблеми с храносмилателната система. Особено тези, които имат проблеми в общуването с околната среда, най-често страдат от гастрит или язва.

КОЖА – Обриви, пъпки или лунички по лицето показват, че човекът „не се чувства комфортно в собствената си кожа“. Често различни кожни заболявания индиректно ни показват, че искаме да отхвърлим някои хора или ситуацията, в която живеем, пише Kurir.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *