Дестинации & ДегустацииНовинки

Пътешествието с влак – най-сигурно и най-романтично

Пътешествието в днешно време си е истински лукс, предвид пандемията и затварянето на света. И все пак – надежда има.

Защото точно в пандемията много от нас преоткриха удоволствието да се пътува с влак. 

Да минеш през България с железница си е предизвикателство. От известно време – приятно.

Като студентка пътувах много с влак – използвахме кушет вагоните и спалните такива всеки месец, защото пътят до Варна си е доста. А с влака спестяваш цял един ден – защото спиш, докато пътуваш.

Когато ми се наложи да пътувам със сина ми след години, отново избрах влака – защото е много по-удобен за децата – можеш да се движиш, разглеждаш, а и е интересно да се пътува с такава голяма машина. Познавате ли дете, което не се впечатлява от големите локомотиви? Аз не. Всяко момченце е мечтало като малко да порасне и да стане машинист.

Добрата новина е, че през последните години българските железници заприличват все повече на европейските. Миналата година, например, пътувахме в спален вагон. Нямаше нищо общо с тези, които помнех. Удобен, чист, почти като хотелска стая.

Вчера от БДЖ съобщиха, че влаковете у нас вече си имат и изцяло обновен електрически локомотив 44 205. Той е първият готов, пилотен за проекта локомотив след извършен капитален ремонт в Чехия.

БДЖ са сключили два договора за извършване на капитален ремонт на общо 20 електрически локомотива от серия 44, които се реализират след проведени процедури в края на 2019 г. от ДЗЗД „Обединение „Рейл Сървисис”, Р Чехия и „Жос Врутки” А.С., Р Словакия. Капиталният ремонт включва цялостна подмяна на всички елементи в локомотивите с чисто нови части и оборудване.

Въпреки забавянето в първоначално обявените срокове, породено от въведените ограничителните мерки срещу разпространението на COVID-19, до края на текущия месец се очаква да бъде готов още един локомотив и поетапно всеки месец до края на 2021 г. ще излизат изцяло ремонтирани локомотиви. 

Ремонтната програма на БДЖ включва ремонт и рециклиране на вагони, капитални ремонти на локомотиви, основен ремонт и поддръжка на мотрисни влакове, както и закупуването и доставката на нов подвижен състав.

Тя значително ще повиши качеството на обслужване за клиентите на БДЖ и ще подобрят изпълнението на Графика за движение на влаковете през 2021 г.

Чудесна новина, нали?

И между другото – железопътният транспорт е най-сигурен през зимата, защото не се влияе толкова от натрупания сняг и свлачищата. И защото можете да пътувате с голяма група, да си запазите цяло купе и да се радвате на пейзажите навън. 

Опитайте.

А аз чакам да пуснат пак влака до Истанбул – имаме готов план с няколко приятелки от година насам. Дори куфарите ни са в готовност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *