Пет причини да посетите Северните Мариански острови

Северните Мариански острови се намират в западната част на Тихия океан. Обединяват 16 красиви острова, само 6 от които са обитавани от местното население. Те предлагат невероятни условия за водни спортове, забавления и среща с една много различна култура.

В музея на съкровищата
Остров Сайпан е вписан в Книгата на рекордите „Гинес” заради постоянната температура на въздуха – през цялата година тук е 27 градуса и винаги е лято. В Музея на историята и културата пък се намира най-голямата в света колекция от артефакти и съкровища – златни украшения с инкрустирани върху тях елмази и други скъпоценни камъни, изящен порцелан, колиета… Струва си да ги видите!

Сред красотата на подводна пещера
Подводната пещера Грото, намираща се на север от о. Сайпан, е обявена от специалистите по дайвинг (подводно гмуркане) за втората най-красива в света. Всъщност Грото са три пещери, съединени помежду си с тунели, които водят към океана. Една от тях има и надземна част, в която могат да се видят красиви сталактити. Ако се спуснете тук, разбира се, с водач, ще се насладите и на прелестните корали.

Среща с изумително изкуство
На остров Сайпан е живял известният художник Дъглас Ранкин, създател и единствен автор на уникална техника по живопис – т. нар. бананопис. Неговите пейзажи са нарисувани не с четка, а със шпатули, направени от листата и ствола на бананово дърво. Картините на Ранкин могат да се видят в ресторанта „Сисайд грил”, разположен на брега на морето, където ще ви изненадат с много вкусни местни специалитети.

Спортни страсти в различни състезания
През цялата година на островите се провеждат различни състезания. През март има по уиндсърфинг, кайтинг и регата, както и шампионат по плажен волейбол за Купата на Марианските острови. През април идва ред на екстремните триатлони XTERRA и TAGAMAN, които събират спортисти от 17 страни. Те плуват в океана, тичат из джунглата и се състезават с велосипеди. Има още риболовно дерби, съревнование по бодисърфинг на изкуствени вълни и велогонката „Адът на Марианите”, която е през октомври.

Вкусни моменти с местни специалитети
Няма как да дойдете чак до тук и да не опитате от местните специалитети. Можете да го направите на празника на лютия червен пипер (през март) или по време на фестивала на „Марианския вкус”, който се провежда през май. На него можете да вкусите всякакви местни ястия и питиета. По същото време се провежда и фолклорният фестивал на огнените дървета, много интересно и атрактивно шоу.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.