БГ Личности

Петър Димков – Лечителят: Правете добро! Това е призванието ви

Петър Димков, известен като Лечителят, е роден на 19 декември 1886 г. в София.

Димков е български офицер (полковник), по-късно народен лечител и родоначалник на ирисовата диагностика в България.

Баща му Иван Хаджидимов е свещеник от Горно Броди, син на Димко Хаджииванов и брат на Димо Хаджидимов. Майка му – Екатерина Димкова, е известна народна лечителка също от Горно Броди, сестра на Никола Димко. Тя му диктува рецепти за билколечение и от ранна възраст го запознава с народната медицина.

Началното си образование получава в столичното училище „Денкоглу“. През 1899 г. заминава в Петербург – Русия, където завършва военно училище. През 1909 г. е назначен като подпоручик в 25-и Драгомански полк в Цариброд. Участва във всички войни за обединението на България и е раняван 8 пъти.

Още тогава открива способностите си да лекува – спасява голяма част от поразените от холера войници.

В армията е до 1936 г., когато се уволнява с чин полковник. Любопитен факт е, че ръководи строителството на Аспаруховия вал във Варна, участва в построяването на Арката – портал на VІІІ Приморски полк във Варна. Има основна заслуга за построяването на парка – мавзолей „Владислав Варненчек“ във Варна.

Като командир на 21-ва пехотна дружина в Карлово през 1933 г. пък спасява от разрушаване родната къща на Васил Левски и ръководи нейното възстановяване.

Основоположник и създател на Варненската филхармония – неин почетен председател и вдъхновител на музикалните празненства ”Варненско лято”.

Димков проявява толерантност към всички народи и религии. Чете Корана, египетски текстове, зороастрийски, будистки и християнски. Запознава се с Петър Дънов и попада под негово влияние.

Димков посвещава по-голямата част от живота си да изучава билките, да събира рецепти и да ги доразвива.

Ето неговите принципи на лечение:

#Лекуването да става с естествени природни средства.
#Лечението да се насочи към общо укрепване на организма чрез промяна на храненето и начина на живот.
#Лечението да е индивидуално – според болестта и човека.
#Да се въздейства не само на болния орган, но и на целия организъм.
#Чрез внушение и самовнушение да се създаде увереност в болния за оздравяването му.
#В духа на народната медицина, той не използва апарати и съоръжения, а въвежда и изследва действието на различни средства – компреси, лапи, бани, душове, фрикции, масажи, водолечебни процедури и др.

”Песента лекува! Усмивката лекува! Добротворството лекува! Правата и светла мисъл е основната база за доброто ни здраве!”.

Димков е един от първите, които призовават хората да водят природосъобразен начин на живот.

Твърди, че човек първо трябва да положи грижа за душата си, а след това и за тялото. Набляга на душевната хигиена, защото, колкото и здравословно да живее човек, ако не поддържа душата си чиста, то това ще се отрази и на физическото здраве.

„Най-великата сила е мисълта. Каквото и когато да мислим, ние съграждаме от невидимата материя нещо, което привлича към себе си сили, които да ни помагат или вредят според характера на нашите мисли” казва той.

 

Прости правила за здрав и пълноценен живот, почерпени от книгата „Рецептите на Петър Димков: Сто години за всеки”:

Изграждайте живота си „съответно” на средата, в която го осъществявате, като изключвате притеснителни „разминавания” между вашия тип витални реакции и околната среда. Всяко несъответствие „хаби” живота!

Утвърдете отрано най-подходящия за вас ритъм на живот. Подходящ е всеки ритъм, който разпределя натовареността равномерно в повтарящи се количества и интервали. Това създава пожизнен витален тренинг.

Изразходвайте всекидневно определено количество енергия за движение – бягане, гимнастика, ходене. Движението е живот, застоят – смърт.

Горните три условия обуславят четвъртото: гледайте на живота доброжелателно, ведро, избягвайте всякакви потискащи емоции – те „попарват”, износват, убиват организма (духа).

Усмихвайте се! Усмивката е здравословна – тя не само изразява здравето, но го прави.

Не прекалявайте в нищо и никога! Не преяждайте – това е прекаляване с ядене (преумора на цялото тяло в излишно храносмилане, което убива); не прекалявайте дори с труда – преумората също е „неизлечима”. И обратно, не се отдавайте на свръхленост – това е „прекаляване” с бездействието.

Правете добро! Това е призванието ви. Притичвайте се на помощ на всекиго, защото така помагате на себе си да се възвисите в самочувствието си на човек.

Бъдете любознателни! Любознателността е движение на духа, н есравнимо здравословно! Интересувайте се от живота – главното Условие да останете в него.

Не се бойте от болести! Това е задължително условие да не боледувате.

Живейте и помагайте на всички да живеят добротворно!

 

Петър Димков цери ставите с кестени

 

Източници: „Рецептите на Петър Димков: Сто години за всеки” Николай Антонов, Изд. Гея–Либрис; petardimkov.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *