Здраве

Поглезете краката, за да ви служат по-добре

Честите промени в температурата навън причиняват на тялото ни истински стрес и дискомфорт. Кожата ни се опитва да се настрои на по-ниските градуси, но те изведнъж се покачват или пък понижават драстично. Това води до неразположения и проблеми.

Навън е студено, ние бързаме да се облечем повече и по-топло, но забравяме за грижите за кожата. И ако за лицето и ръцете се грижим по необходимост, краката остават на заден план. А не трябва, защото именно зимата е сезонът, в който има опасност кожата ни да стане прекалено дебела, грапава, да измръзне или пък често да се изпотява. Задълбочават се и проблемите с разширените вени.

Когато кожата е суха

Всъщност кожата на краката е значително по-суха от тази на лицето и при постоянния досег с изкуствени материи (напр. чорапите или чорапогащника), топлата, но по-груба вълна, става още по-суха.

Ето защо през зимния сезон много от дамите се оплакват от един неприятен проблем – хиперкератозата. Така се нарича процесът на загрубяване на горния слой на епидермиса в определени участъци – например, петите или възглавничките на пръстите. Това се получава защото се забавя обновяването на кожата, старите, мъртви клетки се задържат, натрупват и втвърдяват.

За да предотвратите процеса трябва да използвате продукти, съдържащи кератолити – активни вещества, които отстраняват мъртвите клетки, салицилова или млечна киселина, съчетани с хидратиращи съставки. Добра работа ще ви свършат и скрабовете за кожата на краката с полиетиленови гранули и естествени материали (черупки от кайсии). Ако не успеете да се справите сами с проблема, потърсете своя лекар, защото често прекалено сухата кожа е признак за гъбично заболяване.

При силно изпотяване

Можете да разрешите лесно този проблем като използвате специални дезодориращи продукти за крака, два пъти на ден. Можете да изберете крем, лосион, пудра или дезодорант според това кое средство ви е по-удобно.

Всички те съдържат антибактериални съставки като триклозан, талк, цинков окис, растителни екстракти и етерични масла. Повечето не оставят следи както върху кожата, така и върху чорапите и обувките.

Варикозно разширяване на вените
Стегнатите чорапи и чорапогащи, високите токчета и дългото стоене или седене на едно място са сред причините за появата на разширените вени. Освен че са естетически неприятен, проблемът има и сериозни здравни последствия, ако не му обърнете внимание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *