Здраве

Полезните свойства на черната ряпа

Тя съдържа много белтъчини, въглехидрати, минерални вещества, глюкозиди и ефирни масла. Особено полезна е през пролетта, когато организмът има нужда от витамини и минерали като натрий, калий, желязо, фосфор. Витамините В и С пък са необходими за нормалното протичане на повечето процеси в човешкото тяло.

В 100 г черна ряпа има почти 2 г белтъчини, 0.2 г мазнини, 2.1 г фибри, както и органични киселини, вода, нишесте, моно- и дизахариди. И още витамините РР (0,3 мг), А (3 мкг), витамини от група В – В1 (0,03 тиамин), В2 (-0,03 мг рибофлавин), В5 (0,2 мг пантотенова киселина), В6 (0,06 мг пиридоксин), Е (29 мг), и още бета-каротин (0,02 мг).

Кореноплодното въздейства благотворно на храносмилателната система, нормализира работата на стомаха, подхранва тъканите на стомашно-чревния тракт.
Препоръчва се като профилактично средство при простуда, отоци, камъни в бъбреците, атеросклероза. По количество на фитонициди черната ряпа се нарежда до лука и хряна.

Ефирните й масла имат бактерицидни свойства, могат да заменят антибиотиците. Затова ряпата е полезна при бронхит, коклюш, ангина, грип, както и при дисбактериоза за оздравяване на микрофлората на стомаха.

Благодарение на солите на калия ряпата се препоръчва и при повишено кръвно налягане, и съдови проблеми.
Салатата от ряпа ще ви помогне да прочистите съдовете, да се отървете от умората, от проблемите със стомаха и главоболието.
Внимание! Не се препоръчва при бременни, както и на хора с язва или гастрит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *