(О)позиция

Потребители от цял свят, обединявайте се

15 март е Световен ден на потребителя. Същият този потребител, който е наистина много важна част от световния пазар. Защото, ако няма потребление, няма да има и производство.

Помните ли онази крилата фраза на един български премиер: „За Бога, братя, не купувайте!“ Да, защото за да имаме работещ пазар трябват няколко основни неща – суровини, производство, разпространение, но и потребление. Колкото повече хора купуват дадена стока, толкова по-скъпа и дефицитна става тя. Падне ли интересът на купувачите, падат и цените, и производството. А производителите започват да губят почва под краката си.

Ситуацията у нас днес е доста интересна. От една страна потребителите постоянно се оплакват, че цените растат, от друга – буквално се бутат да купуват на същите тези високи цени. И те естествено, пазарно някак си, продължават да растат.

У нас потребителят все още няма култура – да търси правата си, да изисква, да задава въпроси, да протестира.

Често продавачите злоупотребяват с това му незнание и също така често го поставят на колене. Проблемите наистина са много, особено, ако задълбаем в сектори като мобилни комуникации, строителство, дори образование.

У нас потребителите някак с дива радост бъркат в джоба си и дават едни пари, които не са малко, често вземат и  кредити, купуват стоки, но сякаш ги и страх да попитат с какви материали са произведени, колко е вложено в тях, защо гаранцията не е такава, а е онакава…

Много път имаме още да извървим, за да се превърнем в нормално развито цивилизовано и образовано потребителско общество. А дотогава – дупе да ни е яко. Защото скоро ще остане съвсем голо, заради постоянните скокове, инфлации и какво ли още не.

И да, за Бога братя, преди да дадете пари за нещо, попитайте всичко, което ви интересува – това е ваше право.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *