Здраве

През ноември обръщаме поглед към проблема, наречен рак на простатата

Болници в цялата страна се включват в инициативата Movember с безплатни прегледи и консултации при мъжете в цялата страна. Основната кампания е насочена към рака на простатата, който е сред основните причинители на смърт при мъжете.

Статистиката сочи, че годишно над 1 млн. мъже по света получават диагнозата рак на простата, което е около 7,3% от всички новорегистрирани онкологични заболявания и над 14% от раковите заболявания при мъжете.

Ракът на простатата е най-често диагностицираният рак в България през 2020 г. (13,7%) и е най-често срещаният рак сред мъжете (24,3%).

През 2020 г. диагностицираните с това заболяване мъже у нас са 4983.

Специалистите съветват мъжете над 50 години да преминават всяка година през профилактичен преглед с изследване на маркер в кръвта, като напомнят, че веднъж на 2 години това изследване се поема от НЗОК.

Ако има наследствена обремененост, е добре да има такъв преглед още на 45 години. Заболяването няма симптоми в ранен стадий.

Прегледите са съпътствани с информационна кампания за рака на простатата под надслов „Твоето здраве е твоя отговорност“.

Чрез мотото се поставя акцент върху личната отговорност на всеки мъж за собственото му здраве.

Организатор е „Астелас България“, а партньори на инициативата са Министерството на здравеопазването, Българското онкологично научно дружество (БОНД), Българското урологично дружество (БУД), Български футболен съюз (БФС) и Българската професионална футболна лига (БПФЛ).

Целта на кампанията е да се повиши информираността на обществото по отношение на възможностите за диагностика и съвременно лечение. Както и да се привлече общественото внимание към проблемите на пациентите, страдащи от това заболяване.

За да достигнат посланията на кампанията до възможно най-много мъже, организаторите залагат на най-популярния в света спорт – футбола. През ноември 16-те клуба, състезаващи се в Първа професионална футболна лига, ще излизат преди старта на мачовете от 17-ти кръг на първенството с тениски с логото (мустак – символ на глобалната борба с рака на простатата) и слогана на кампанията „Твоето здраве е твоя отговорност“. Те също ще се превърнат в посланици на инициативата през 2023 г. и ще насочат вниманието на мъжете към грижата за здравето им.

Предвидени са също така специално медийно събитие, излъчване на информационно видео в метрото в София, дигитална кампания, специално разработен дигитален пациентски асистент под формата на чатбот във Вайбър „Само за мъже“, както и поредица от интервюта със специалисти по темата.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *