Здраве

Проучване обяснява: Ето как дишането влияе на паметта ни

Начинът, по който дишаме, влияе  върху запаметяването, а нови изследвания в тази област биха могли да помогнат при лечението на проблеми с мозъка и психични разстройства.

Естественото и спонтанно дишане на тялото е известно като медуларна респираторна активност.

„Дишането е основна животоподдържаща дейност при бозайниците. Последните проучвания показват, че дишането може да играе важна роля в състоянието на мозъка по време на неговото будното състояние“, казва неврологът Нозому Накамура от Японския медицински университет.

Оказва се, че паузите, които правим по време на дишането, влияят на активността в хипокампуса, който играе важна роля за дългосрочната и краткосрочна памет.

Освен това екипът от учени твърди, че определено „неправилно“ дишане подобрява паметта при мишките, а забавянето или спирането на дишането влошава паметта им.

Предишни изследвания оказаха, че преминаването от издишване към вдишване по време на запаметяване кара хората да запаметяват по-бавно и неточно дадена информация.

Учените казват, че съществува връзка между дихателните практики и работата на мозъка. Т.е. определени дихателни упражнения могат да помогнат в терапията на заболявания на мозъка и психиката.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *