LoveTeхНовинки

Сам Олтман: Обществото подценява рисковете от ИИ

Белият дом е организирал среща между компании, лидери в разработването на изкуствен интелект. Марк Зукърбърг не е бил на срещата, явно Мeta няма заслуги към ИИ, пише Business Insider.

На срещата е било обсъдено бъдещото развитие на ИИ. В списъка на поканените на срещата лидери са били представители на OpenAI (собственик на ChatGPT), Google, Microsoft.

Междувременно стана ясно, че 38-годишният съосновател и генерален директор на стартъп в областта на  ИИ – OpenAI, Сам Олтман, живее в постоянен страх. Олтман се безпокои от това да не умре, както и от апокалипсис. Информацията е публикувана от Business Insider, който се позовава на колеги и близки на бизнесмена.

От пускането на ChatGPT от OpenAI през 2022 г. Олтман няколко пъти говори за опасност за човечеството, заради бързо подобряващите се системи на ИИ.

Той е споделил, че страда от киберхондрия. В разговори бизнесменът споменава, че обществото не оценява достатъчно сериозно рисковете от ИИ, сред които е и реална катастрофа за всички земни жители.

37-годишният Олтман подчерта преди време, че регулаторите и обществото трябва да бъдат ангажирани с технологията, за да предпазят човечеството от потенциално негативни последици.

През 2016 г. Олтман признава, че има таен склад с оръжия, злато, калиев йодид, батерии, антибиотици, вода и противогази. Освен това е закупил голям парцел в Калифорния, където смята да отлети при ядрена война или пускането на смъртоносен вирус.

„Няма регулаторен надзор върху AI, което е основен проблем. Призовавам за регулиране на безопасността на AI повече от десетилетие!“, туитна Мъск през декември.

А хората вече шушукат, че скоро всички ще останем без работа и ще се превърнем в подчинени на роботите единици без права… Бъдещето на човечеството никога не е изглеждало толкова силно технологично и толкова застрашено от унищожение. Още повече, че много учени коментира, че ИИ е в пъти по-опасен от глобалното затопляне.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *