Сбъдват ли мощите на светците желания?

Съществуват различни легенди за това как на определени места, където има погребани свети хора, молбите ни за здраве и късмет биват чути.

Неотдавна прочетох в една болница, че „Когато вярата срещне надеждата, се ражда живот”. Същото е и с мощите на светците.

Казват, че ако вярваш и ако си поискаш, ще ти се даде. Но дали тези напуснали отдавна нашия свят хора наистина ни помагат от отвъдното или всичко е въпрос на добре измислена реклама?

Мой близък се разболя. Диагнозата е тежка, най-тежката. И тогава от всички страни приятели и познати започнаха да помагат – кой с координати на лекари, кой – с билкари. Един ден приятелка ме попита дали съм вярваща. Замислих се. И казах „да“. Всеки човек е вярващ по свой си начин. Тогава иди в Руската църква и се помоли на архиепископ Серафим, посъветва ме тя. И допълни: „Казват, че ако му се помолиш от сърце, той ще изпълни молбата ти“.

Руската църква се намира в центъра на столицата. Встрани от централните порти е входът за криптата. Влиза се през малка вратичка и се слиза по тесни стълби. И след това ще попаднете в голямо помещение с маси, на които са поставени бележки за писане и химикалки. Легендата гласи, че ако напишете желанието си до архиепископ Серафим и пъхнете бележката до гроба му, той ще помогне то да се сбъдне…

Богучарският архиепископ Серафим Соболев е руски белоемигрант, живял и служил в България в периода 1920-1950 г. Замонашва се още като студент в Санктпетербургската духовна академия. През 1920 г. емигрира в Истанбул, а година по-късно се установява в България. Хората го наричали добрия дядо владика Серафим. А когато Бог поискал да го прибере при себе си, дядо владика казал на разплаканите хора, че ще се моли за тях и от горе и никого няма да остави без подкрепа. Насърчил ги да му пишат писма, в които да споделят мъките и радостите си, желанията и молбите, да ги оставят на гроба му и… да чакат отговор!

След смъртта му през 1950 г. мощите са поставени в мраморен ковчег.

Не е канонизиран за светец, но много хора го считат за чудотворец

И спазват завета му. Всеки ден на гроба му идват мъже и жени на различна възраст, за да се помолят и да оставят писъмце с най-съкровените си желания. Казват, че дядо владика помага на всички, според нуждата им, но при едно условие – желанията не трябва да бъдат материални.

Десетки са чудесата, станали след пускането на писъмце. Повечето от тях са събрани и описани в книгата на Алексей Кострюков „Жизнеописание на живота на архиепископ Серафим Соболев”.

„Той ме излекува от рак, – споделя Рада Кирилова от Нова Загора. – Откриха ми тумор в стомаха и ме подготвиха за операция. Ден преди да ме вкарат в операционната отново ме изследваха. Лекарите бяха изумени, че карциномът е изчезнал напълно”, разказва жената и уточнява, че чудото се случило ден след като съпругът й се помолил на гроба на владиката.

Чудотворецът помага не само при болести, но и за любов

Ако влезете във форумите в интернет ще попаднете на много разкази за желания, отправени до дядо Серафим, които са се сбъдвали. Повечето желания са свързани със здраве, раждане на дете, нещастна любов, семейни отношения.

В който и ден да отидете в Руската църква и влезете в криптата, ще намерите хора, седнали пред масите да пишат молбите си на листче. Те вярват, че архиепископ Серафим ще им помогне. От църквата дори са направили специална кутия, в която се пускат листчетата, за да не се оставят по саркофага и около него. Но дали те наистина стигат до дядо владика след като бъдат изхвърлени от служителите на храма, когато кутията се напълни? Никой не може да каже със сигурност… Факт е обаче, че у нас идват десетки организирани групи с туристи само, за да зърнат Руската църква, да се докоснат до саркофага на архиепископ Серафим и напишат на листче най-съкровените си молби.

И свети Иван Рилски помага

Свети Иван Рилски е прекарал седем години от живота си в молитви в малка пещера в близост до Рилския манастир. Според едно поверие, мястото, където Чудотворецът се е молил на Господ, и днес чува просбите на хората.

Пещерата се намира на половин час пеша над Рилския манастир.

Монасите от манастира са уверени, че енергията, която излъчва мястото, е изключително силна. „Идват болни хора, които са загубили надежда за лек. Надяват се на помощ, която светецът може да им даде от отвъдния свят „, казват монасите. Влезете ли вътре трябва да напишете желанието си на листче и да го пъхнете някъде между камъните. Казват, че св. Иван Рилски ще го прочете и ще помогне да се сбъдне.

Идват хора с всякакви проблеми – слепи, трудноподвижни, болни от детски паралич, жени, които не могат да имат деца. Местните разказват, че са ставали всякакви чудеса. Някои дори споделят, че са виждали светеца да се разхожда край пещерата и извора – дребен старец с бели дрехи…

Пред пещерата преди векове е построена църквата „Успение на св. Иван Рилски“. Покрай стената й се влиза в хралупата, по-известна като провиралката. Единият вход е широк, но този, който излиза над скалите, е по-тесен.

Казват, че който успее да излезе отгоре и камъните не го затиснат, значи не е толкоз грешен, разказва възрастна жена. А изворът, намиращ се на 50 метра от пещерата, нагоре по склона, е с лековита вода, бликнала след молитвите на светеца…

Текст: Филипа Гатева
Снимки: Уикипедия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *