Любопитно

Септември – отива си лятото, идва есента

Септември символизира началото на есента, събирането на реколтата, жътвата и узрелите плодове на майката природа.

През този месец настъпва есенното равноденствие, денят и нощта се изравняват. Природата сменя премяната си, идва есента.

Септември е своеобразен символ на баланса между лятото и зимата, светлината и мрака, материята и духа.

В древността, началото на римският календар се отбелязвало с настъпването на пролетта и месец март. Това отброяване на месеците нарежда месец септември на седмо място, откъдето идва и името му: на латински “septem” означава седем.

Според митичните сказания една от богините на есента била великата богиня, плетяща нишката на съдбата.

Тя тъкала колелото на живота и завъртала нишката на всеки човек, докато дойдел момента, в който ще я пререже.

В някои култури паякът, който изплитал своята мрежа се асоциирал с богинята на съдбата и затова бил почитан от народа. Тази могъща богиня бдяла над живота и смъртта, сеитбата и жътвата.

Тя била пазителка на равновесието и баланса в живота и съдбата.

Старото славянско име на месец Септември било руен – “жълточервен”, заради листата, които сменяли цвета си. Някои пък го свързвали с цвета на виното, което започвало да се прави именно тогава.

Статистически се води най-сухият месец в годината, но това е доста относително. През първата си половина септември доста често е дъждовен. Макар и сравнително рядко, валежите е възможно все още да са придружени от гръмотевици, докато през втората – слънчев.

6 септември – празнуваме Съединението на Княжество България и Източна Румелия през 1885 г., една от най-важните дати в новата българска история и символ на българските сила и единение.

7 септември – чества се подписването на Крайовската спогодба от 1940 г. между България и Румъния, с който последната ни връща Южна Добруджа след продължило повече от две десетилетия съществуване на областта в рамките на чужда държавност.

22 септември – Денят на независимостта на България (обявена на този ден през 1908 г.). На този ден, цели 30 години след освобождението на България през 1877-1878 г., страната ни става суверенен международноправен субект, напълно независим от Османската империя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *