Спортното ходене сваля килограми и подобрява имунитета

Спортното ходене е подходящо за хора на различна възраст, може да се практикува навсякъде (на село или в града), както и по всяко време на деня (сутрин, вечер, през обедната почивка, събота и неделя).

А едно от най-големите му предимства е, че е напълно безплатно!

В града. Възползвайте се от най-малката възможност за разходка (докато пазарувате или отивате на работа). Спортното облекло не е задължително. Ходенето е удобно както с панталон, така и с пола, но разбира се, те не трябва да бъдат много тесни, за да не се нарушава кръвообращението. По-специално внимание трябва да обърнете на обувките – да са с равна подметка или с ток, не по-висок от 5-6 см.

Докато ходите, ръцете ви трябва да се движат свободно, за което ви препоръчваме да носите чантата си на рамо или да се снабдите с малка кокетна раничка.

Като джогинг. Ако си поставите спортното ходене като цел, с малко усилия ще подобрите циркулацията на кислород в тялото – ефект, който се постига с редовното практикуване на джогинг. В събота и неделя се разходете в планината, близкия парк или край брега на морето. Когато вървите изправени и с поглед вперен напред, стягате седалищните мускули и тези на корема.  По време на ходенето, ръцете трябва да са близо до тялото, сгъвайте ги в лактите, под ъгъл 90 градуса. Синхронизирайте ритмично движенията на всяка ръка с тези на срещуположния крак (лява ръка – десен крак). Докосвайте земята първо с пета, като постепенно разтегнете стъпалото до върха на пръстите. При всяка крачка вдишвайте дълбоко, стягайки мускулите на корема.

Ритъмът е важен. При всекидневното ходене пеша средната скорост е 4 км/ч, а при спортното ходене варира от 6 до 8 км/ч. Целта е лесна –  да съкратите дължината на ежедневните си маршрути, като постепенно ускорявате крачка. За да изчислите скоростта, можете да използвате хронометър, а дължината на разстоянието – с педометър (крачкомер).

Зарежда с кислород. Колкото по-бързо се движите, толкова е по-добра циркулацията на кислород в организма. Подобреното снабдяване с кислород пък е благоприятно за всички органи в тялото, включително и за мозъка. При спортното ходене се напрягат около 660 мускула, но без неблагоприятни последици за сухожилията и ставите. Изразходва се и много енергия – около 600 kcal/h. За сравнение, при нормален ход тялото изразходва приблизително 200 kcal/h.

Дарява здраве и тънка талия. Подсилвайки сърцето и костната структура, спортното ходене предпазва от сърдечносъдови заболявания и остеопороза, подобрява имунната система.

Колко често се практикува? Най-добре е да отделяте между 30 минути и 1 час всеки ден. Времето може да се раздели и на малки „порции”: 10 минути до спирката на автобуса, 5 минутки от офиса до магазинчето зад ъгъла…

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *