ЗдравеНовинки

Срещу грип… Мийте често ръцете, подкрепете имунитета

Можете да намалите риска от разболяване като приемате превантивно противогрипни препарати и помогнете на организма да се бори с вирусите, повишавайки имунитета.

При грип най-често се засягат горните дихателни пътища, като може да се стигне и до по-сериозни усложнения. Подобни случаи обаче са изключително редки – около 0,1%“, коментира д-р Ангел Кунчев.

Симптомите са болки в гърлото, суха кашлица, тежест в белия дроб, главоболие, дразнене от светлина, болки по мускулите, ставите.

Не са изключени и усложнения – рядко, на 10 хиляди болни един получава възпаление на мозъка и често изходът е летален, а на 1500 болни един може да направи вирусна грипна пневмония с дихателна недостатъчност.

Лечението – в рамките на 36 часа трябва да започне прием на противогрипно лекарство. В никакъв случай не се самолекувайте, особено с антибиотик, съветват лекарите. Антибиотиците не помагат при грип, изписват се, ако е налице бактериална инфекция. Пийте повече течности и чайове – мащерка, джинджифил, бъз, шипки, ехинацея, лют пипер.

Превенцията включва често проветряване на помещенията, в които стоим, често миене на ръцете, избягване на пълни, затворени помещения, прием на препарати, които повишават имунитета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *