Здраве

Суперхраните, които намаляват риска от рак

„Всички проучвания, свързани с рака и храненето, показват, че трябва да се насочим към плодове и зеленчуци, тъй като те съдържат фитонутриенти и други специални съединения“, казва д-р Ричард Беливиу – специалист в профилактиката и лечението на рак в университета на Квебек в Монреал.

Броколи. В тях има голяма концентрация на сулфорафан – съединение, което стимулира защитните ензими в тялото. Смята се, че консумацията им намалява риска от рак на гърдата, черния дроб, белите дробове, простата, кожата, стомаха и пикочния мехур.

Боровинки и горски плодове. Богати са на борещите се с рака фитонутриенти, както и на антоциани – група растителни пигменти с антиоксидантни свойства. Съдържат и веществото C3G от групата на флавоноидите, които са ефективни в борбата срещу рак на кожата и на белите дробове.

Домати. Отличен източник на ликопен. Според направено наскоро проучване ликопенът спира растежа на раковите клетки на ендометриума. Доматите помагат и като превенция срещу рак на белите дробове, простатата и стомашните видове на заболяването.

Орехи. Фитостеролите, които съдържат, се свързват с естрогенните рецептори, за да забавят растежа на лошите клетки при рак на гърдата.

Чесън. Пи жените, които включват повече чесън в менюто си, съществува с 50% по-малък риск от развитие на рак на дебелото черво. Чесънът съдържа натурален антибиотик и фитонциди. Учени смятат, че има превантивна функция срещу рак на гърдата, дебелото черво, на стомаха и хранопровода.

Черен боб. С високото си съдържание на протеини и фибри е изключително ценен за организма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *